Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ως υπεύθυνη για τη δημόσια μεταλλευτική έρευνα της χώρας, πραγματοποίησε κοιτασματολογικές γεωτρήσεις στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, στο πλαίσιο του Έργου ΟΠΥΓΕΚ.

Ο Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Κιμμερίων καταλαμβάνει συνολική έκταση 237 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η μεταλλοφορία είναι μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη.  Στη συγκεκριμένη περιοχή κατά την δεκαετία του 1970, δραστηριοποιούνταν η εταιρεία «Μεταλλευτική Εταιρεία Ελλάδος Α.Ε.» του Πρόδρομου Μποδοσάκη.

Οι νέες κοιτασματολογικές γεωτρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταλλευτικής Έρευνας που εκπονεί η ΕΑΓΜΕ, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε Στρατηγικές και Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, με μετρήσιμα μεγέθη οικονομικής και κοινωνικής αξίας για τη χώρα.

Για αυτή την προσπάθεια ο Γενικός Διευθυντής τη Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μετταλευτικών Ερευνών, κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε σχετικά: “Η ΕΑΓΜΕ συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στη μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις εισαγωγές κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών, μέσω επαναξιολόγησης των εγχώριων πόρων για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δείτε το σχετικό βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://fb.watch/nvQhNfP2dv/