Της Ελένης Γιάνναρου *

Όταν το 1954 η ΦΕΞ δώρισε τη βιβλιοθήκη της στο Δήμο Ξάνθης, προκειμένου να ιδρυθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο αείμνηστος Στέφανος Ιωαννίδης ανέλαβε να τη συγκροτήσει, κατάφερε να την καταστήσει αρκετά γρήγορα την καλύτερη επαρχιακή βιβλιοθήκη.

Σήμερα όμως απέχουμε αισθητά από την εικόνα και την αίγλη της εποχής εκείνης καθώς η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού είναι τραγικά παραμελημένη χωρίς να είναι σε θέση να ικανοποιήσει καμία ανάγκη των δημοτών. Πολύ περιορισμένη ανανέωση λογοτεχνικών τίτλων, απαρχαιωμένη σε επιστημονικά συγγράματα, δεκαετίες πίσω από τη σύγχρονη γνώση και ένα παιδικό τμήμα που, αν υφίσταται πλέον, απαιτεί αναβάθμιση. Χρειάζεται σύνδεση με τομείς της εκπαίδευσης αλλά και με το παιδικό θέατρο καθώς επίσης  παρουσιάσεις βιβλίων και αλληλεπίδραση με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η βιβλιοθήκη μας στέκεται αμέτοχη και μακριά από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, από την πολύ πλούσια λογοτεχνική δράση και κάποιους πολύ διακεκριμένους συγγραφείς της πόλης, από τις δυνάμεις του πολιτισμού της Ξάνθης, που την έχουν αναδείξει σε πόλο έλξης. Αλλά και από τη σύγχρονη αντίληψη και τα προγράμματα των μεγάλων βιβλιοθηκών της χώρας, τις σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι στις σύγχρονες λεωφόρους της πληροφορικής μια δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη δεν διαθέτει ικανή αποστολή, η απάντηση είναι πως παράλληλα με την παραδοσιακή της λειτουργία θα έπρεπε να αποτελεί κόμβο για την δωρεάν πρόσβαση όλων των δημοτών, και ιδιαίτερα των μαθητών και των φοιτητών, σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, εκπληρώνοντας ακριβώς αυτό τον προορισμό.

Η Βιβλιοθήκη μας έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και είναι ώρα να επανέλθει στα γράμματα της πόλης, να τιμήσει την παρακαταθήκη του μεγάλου Στέφανου Ιωαννίδη, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να συνδεθεί με την εκπαίδευση, να συστηθεί εκ νέου στην κοινωνία, να γίνει ξανά ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας. Οφείλουμε στα παιδιά και τους νέους της πόλης, να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, άμεσα.

*H Eλένη Γιάνναρου είναι φιλόλογος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό “Η Ξάνθη Αλλιώς” του υποψήφιου Δημάρχου Στράτου Κοντού.