Το 7ο WAVE running ολοκληρώθηκε το Σάββατο 29 Ιουλίου με 178 συμμετοχές στους αγώνες 5,10 και 28 χιλιομέτρων.

Μετά από 3 χρόνια, δρομείς, εθελοντές και διοργανωτές βρέθηκαν ξανά στην παραλία του Μυρωδάτου Αβδήρων και έζησαν μοναδικές στιγμές. Στους αγώνες συμμετείχαν δρομείς από Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη,Ορεστιάδα, Βουλγαρία και δυναμικό παρόν έδωσε μια ομάδα δρομέων από Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέκτησε αρκετές νικητήριες θέσεις.

Στις 18.20 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα 5km με 91 συμμετοχές. Στην πρώτη θέση τερμάτισε για δεύτερη χρονιά ο δεκαεννιάχρονος Αναστάσιος Τζεράκης με χρόνο 00:19:47, στη δεύτερη θέση ο Fatih Topcu με 00:19:55 και στην τρίτη θέση ο Εντίς Φεζουλά με 00:22. Στις γυναίκες ήρθε πρώτη η Στέλλα Τσέγγου με χρόνο 00:22, δεύτερη η Stella Lulcheva με 00:22 και τρίτη η νεαρή Ιωάννα Μαρία Χατζηκωνσταντίνου με 00:23.

Στις 18.30 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα 28km από την αμμόγλωσσα της Κεραμωτής με 26 συμμετοχές. Στο βάθρο του πρώτου νικητή ανέβηκε ο Kamil Inak, ο οποίος έκανε ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 02:02! Στη δεύτερη θέση ήρθε ο Γιάννης Καλούδης με χρόνο 02:09 και στην τρίτη θέση ο Μεχμέτ Ιμπράμ με χρόνο 02:23. Σε σχέση με άλλες χρονιές οι γυναίκες έδωσαν δυναμικό παρόν! Πρώτη τερμάτισε η Μαρία Γιάντσου με χρόνο 02:57, η οποία κατέκτησε την έβδομη θέση γενικής κατάταξης και έτρεξε όλη τη διαδρομή με γυμνό πόδι! Δεύτερη τερμάτισε η Ράνια Σάλταρη με 03:17 και τρίτη η Κωσταντία Στεργίου με 03:19. Στην κατηγορία Barefoot πρώτος τερμάτισε ο Αναστάσιος Καλπάκης με 02:51, ο οποίος κατέκτησε την έκτη θέση γενικής,  δεύτερη η Μαρία Γιάντσου με 02:55, η οποία βρέθηκε και στην έβδομη θέση γενικής και τρίτος ο Χρήστος Βρίζας  με χρόνο 02:57 και όγδοη θέση γενικής κατάταξης.

Στις 19.00 πλήθος μικρών WAVE runners έτρεξε με πάθος για 500 μέτρα πλάι στο κύμα!

Ο αγώνας των 10km ξεκίνησε στις 19.30 με 61 συμμετοχές. Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Νικόλαος Καρατσιόλης με χρόνο 00:42, στη δεύτερη ο Στέφανος Δασκαλόπουλος με χρόνο 00:43:05 και στην τρίτη ο Engin Kilic με 00:43:52. Στο βάθρο της πρώτης νικήτριας ανέβηκε η Carmen Balan με 00:50, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Στέλλα Βάβλα με χρόνο 00:52 και στην τρίτη η Αθηνά Καλτάκη με 00:57.

Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας παρείχε για άλλη μία χρονιά σαρδέλες και καβούρια για όλους! Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Συνεταιρισμού ανέλαβε και το δύσκολο έργο του ψησίματος. Ψωμάκια από το αρτοποιείο «Λεχούδης», μπύρες και Τσάι του Βουνού από την εταιρία Βεργίνα και δροσερά καρπούζια Ερατεινού, ολοκλήρωσαν το γεύμα των δρομέων και των εθελοντών.

Στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι πρώτοι νικητές των γενικών κατηγοριών παρέλαβαν  ως δώρο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα από : Meligeysis, Thraco, Πλέτενο, Τσουκνίδα Ισκάν Σελήμ, Κίτρινη Πατάτα Παπαδόπουλου, Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης, οινοποιείο Βουρβουκέλη και οινοποιείο Καρακώστα.

Την υγειονομική κάλυψη του αγώνα από ξηρά και το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας ανέλαβε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Η Ναυαγοσωστική Βορείου Ελλάδος, επέβλεπετους δρομείς από θάλασσα με σκάφος και ήταν υπεύθυνηγια την ασφαλή διέλευση των δρομέων από τις εκβολές του Νέστου.

Για άλλη μία χρονιά η συμβολή των εθελοντών ήταν ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι φέτος συμπλήρωσαν τον αριθμό των 61 ατόμων! Οι 26 ήταν απλωμένοι στηνακτογραμμή των 28 χιλιομέτρων για τους σταθμούς υποστήριξης και οι 35 στο σημείο τερματισμού για την κάλυψη κάθε ανάγκης, από την κατασκευή και τοποθέτηση των εγκαταστάσεων μέχρι τη γραμματειακή υποστήριξη, τη τροφοδοσία και την εξυπηρέτηση του κάθε συμμετέχοντα.

Στο 7ο WAVE running συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Δήμος Αβδήρων , η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης. Στις απονομές παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κουρτίδης και ο κ. Γεωργακάκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Αβδήρων.

Φωτογραφίες : Δρόσος Δρόσσος

Διοργάνωση : Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αντίκα

Με την υποστήριξη: Σύλλογος Δρομέων Xanthi Runners