Η ΦΕΞ γνωστοποίησε το πρόγραμμα για την 15η περίοδο στο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της Ξάνθης 

Ιούλιος – Αύγουστος 2023

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023  

“Ταξιδεύοντας Ανατολικά…”

Συναυλία με τους:  Χρυσάνθη Γκίκα – Νίκος Παραουλάκης – Βαγγέλης Καρίπης

Αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα και ώρα 21:00 

Τρεις δεξιοτέχνες μελετητές μουσικοί, φέρνουν στο 15ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής τους ήχους της Ανατολικής Μεσογείου, τον στροβιλισμό των Δερβίσιδων, γνωστούς λόγιους Οθωμανούς συνθέτες, έργα της κοσμικής μουσικής και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς.

Η Χρυσάνθη Γκίγκα θα μας ταξιδέψει με την πολίτικη λύρα, ένα όργανο που οργανολογικά αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς είναι ιστορικά συνυφασμένο με τον αστικό χώρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Νίκος Παραουλάκης μαγεύει το κοινό με τον απαλό και εκφραστικό ήχο του στο νέυ. Ένα όργανο που συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα εν χρήσει πνευστά μουσικά όργανα.

Ο Βαγγέλη Καρίπης έχει συνδέσει το όνομά του με τα κρουστά όλου του κόσμου. Έχει συμβάλλει στην ανάδειξη τους σε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς, τις επιρροές και κυρίως μέσα από την αισθητική του.

Θα προηγηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Αρχοντικό στις 8:30.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Αβδήρων, Δήμος Ξάνθης

 

Αύγουστος 2023

Συζήτηση με τον  Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.Ι. Μπακιρτζή, του βιβλίου του 

Έντυπες Οθωμανικές και λοιπές Ιστορικές Πηγές περί της Πόλης και του Καζά της Ξάνθης, τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα (έκδοση Φ.Ε.Ξ.)

Αύλειος χώρος του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

Η έκδοση αποτελεί τον καρπό ενδελεχούς και πολυετούς μελέτης του συγγραφέα στις πηγές τόσο στην οθωμανική γλώσσα, όσο και τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες και τον ομογενειακό Τύπο της Κωνσταντινούπολης, που αφορούν και έχουν διαλεκτικές αναπαραστάσεις της ιστορίας της Ξάνθης και της επαρχίας της κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η εκδοτική αυτή πρωτοβουλία της Φ.Ε.Ξ. αναλήφθηκε με το πρώτο κίνητρο που πάντοτε διέπει τις αποφάσεις και τον γενικότερο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες και τις δράσεις της και δεν είναι άλλο από το αμέριστο ενδιαφέρον και την αγάπη για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας και της πολυπολιτισμικότητας της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Το βιβλίο έχει σχήμα 17Χ24 cm., μαλακό εξώφυλλο, σύνολο σελίδων 350. Τυπώθηκε σε χαρτί γραφής 100 γραμμαρίων, στο Τυπογραφείο “Thessprint”. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έκανε το δημιουργικό γραφείο “Retrospectiva”. Σε χαρτοθήκη στο οπισθόφυλλο, περιλαμβάνονται δύο χάρτες verso/recto με πρώτο θέμα το Βιλαέτι Αδριανουπόλεως (τη μεγάλη επαρχιακή διοίκηση, όπου υπαγόταν η Ξάνθη), του 1885, και ο δεύτερος με θέμα την ευρύτερη επαρχία της Ξάνθης, του 1914.

Εικαστική Έκθεση της Ανθής Κουρτίδου 

Αύλειος χώρος του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

” Σεργιάνι στα σοκάκια του Μουσείου”

Με βελόνα και κλωστή κτίρια και αρχοντικά της γειτονιάς του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, αποτυπωμένα σε καμβά ζωγραφικής !

Ένα σεργιάνι στην γειτονιά του Μουσείου μέσα από μια διαφορετική ματιά…

Έργα κεντητικής τέχνης  που αφηγούνται ιστορίες με έναν τρόπο μοναδικό!  Το  μοντέρνο συναντά την παράδοση και το πινέλο την βελόνα…

Οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων του Αυγούστου θα ανακοινωθούν σύντομα.