Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Ξάνθης , για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, αναφέρει:

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης που ουσιαστικά λειτουργεί πλέον ως κέντρο διακομιδής  για τα σοβαρά περιστατικά έχει φτάσει στο απροχώρητο: κλειστή ΜΕΘ, παντελής έλλειψη των ειδικοτήτων ΩΡΛ και γαστρεντερολόγου, κατάρρευση ουσιαστικά της Παθολογικής Κλινικής με μόλις 2 γιατρούς εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, συγχώνευση της ουρολογικής κλινικής και της μονάδας τεχνητού νεφρού, τεράστιες ελλείψεις σε πληρώματα ΕΚΑΒ αλλά και υγειονομικών στα εργαστήρια. Την ίδια ώρα το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό είναι στα όρια της εξουθένωσης.

              Μόνο το τελευταίο 15μερο για παρόμοια προβλήματα σε Ιεράπετρα, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Καστοριά και Πτολεμαϊδα πραγματοποιήθηκαν μαζικές εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και μόνιμες προσλήψεις.

              Η προσπάθεια ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν και το Νοσοκομείο της Ξάνθης στην απαράδεκτη κι επικίνδυνη για την υγεία του ξανθιώτικου λαού κατάσταση να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα μέσα από τις διάφορες τοποθετήσεις των βουλευτών τους κι άλλων παραγόντων στην πρόσφατη σύσκεψη που κάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης είναι προκλητική. Η λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η απαξίωσή του για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον χώρο της υγείας είναι σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και είναι η αιτία των προβλημάτων του νοσοκομείου.

              Γεγονός είναι ότι μετά από κάθε συνταξιοδότηση γιατρού αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού δεν καλύπτεται η θέση κι έτσι εδώ και χρόνια το ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου αποψιλώνεται. Ενδεικτικά σε ερώτηση που κατέθεσαν  βουλευτές του ΚΚΕ τον Ιούλη του 2019 αναφέρονταν: «το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις ακόμα γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη». Ακόμα κι όταν προκηρύσσονται θέσεις αυτές δεν καλύπτονται εξαιτίας της μισθολογικής και εργασιακής υποβάθμισης των νοσοκομειακών γιατρών.

Πώς φτάσαμε εδώ όμως;

              Με τα ιατρικά μισθολόγια του Ν.4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του Ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι μειώσεις μόνο στο βασικό μισθό των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονταν από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό και έφταναν στο 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το πετσόκομμα του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, την κατάργηση του 13ου , 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, την άγρια φορολόγηση των εφημεριών οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%.

              Με αποφάσεις του ΣτΕ το 2018 και το 2022 και του Αρείου Πάγου το 2022 οι παραπάνω μειώσεις έχουν κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματικές και επιβάλλεται να επανέλθει το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2012. Ούτε όμως η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επαναφέρανε τους μισθούς. Αντί μάλιστα να κάνουν αυτό με πρόσφατο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας με τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν έργο στο νοσοκομείο με περισσότερα μάλιστα χρήματα απ ό,τι αμείβεται ένας νοσοκομειακός γιατρός!

Απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας που διαμορφώνεται η απάντηση θα δοθεί από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, τους μαζικούς φορείς της Ξάνθης με την οργανωμένη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που καλεί το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΞ την Τρίτη 21 Φλεβάρη το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία.

              Το χάσμα που μεγαλώνει για τον λαό και τα παιδιά του, ανάμεσα σ’ αυτό που ζούνε σήμερα από τη μια και από την άλλη στην ανάγκη και στις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας για αναβαθμισμένες, σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως κόστος και ως κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

              Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και στην πανδημία ότι η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Ότι  χειροτερεύει την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την εξαναγκάζει την ώρα της ανάγκης να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

              Με ΚΚΕ πιο δυνατό, ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια για να προστατευτεί η ζωή του, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Για Υγεία – κοινωνικό αγαθό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων!

Το ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

Είναι πλέον γνωστό εδώ και καιρό, ότι εξελίσσεται μεθοδικά η διάλυση της παρεχόμενης περίθαλψης, μέσω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου στο νομό της Ξάνθης και στους όμορους νομούς. Αναφέρουμε μερικές μόνο από τις ελλείψεις του νοσοκομείου της πόλης μας για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια το νοσοκομείο δεν έχει ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), δεν έχει Ωριλά («απλά» επειδή ο τελευταίος γιατρός πέθανε), έχουν μείνει μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, η ουρολογική κλινική εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα, τα εξωτερικά ιατρεία για πολλές ειδικότητες είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά, και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Σειρά έχει πάρει η Παθολογική κλινική που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Οι άκρως εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, η εξοργιστική αδιαφορία της διοίκησης του νοσοκομείου για τα προβλήματά που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό η μεγαλύτερη κλινική του νοσοκομείου, έχουν οδηγήσει μία σειρά ειδικών γιατρών σε παραίτηση. Έτσι, έχουν μείνει μόνο δύο ειδικοί παθολόγοι, με ό, τι αυτό σημαίνει για την παρεχόμενη περίθαλψη στο λαό της πόλης. Οι γιατροί εφημερεύουν σχεδόν μέρα παρά μέρα, ενώ περνάνε από τα χέρια τους δεκάδες ασθενείς σε καθημερινή βάση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο νομό μας η περίθαλψη των λαϊκών ανθρώπων καρκινοβατεί. Τον ασθενή που θα απευθυνθεί στο νοσοκομείο θα τον περιθάλψει ένας εξουθενωμένος γιατρός, ένας εξαντλημένος νοσηλευτής (γιατί τα ρεπό και οι άδειες δίνονται με το σταγονόμετρο) και στο τέλος θα αναγκαστεί να απευθυνθεί και σε ιδιώτη γιατρό, επί πληρωμή, γιατί δεν θα βρει μία σειρά από ειδικότητες διαθέσιμες στο νοσοκομείο.

Η κατεύθυνση του χτυπήματος του δικαιώματος στην περίθαλψη δεν αφορά μόνο τον τόπο μας. Αφορά το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας (βλ Ιεράπετρα, Ρέθυμνο, Γιαννιτσά κτλ). Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζεται με τη σημερινή και θα συνεχιστεί με την επόμενη. Είναι η κατεύθυνση της ερημοποίησης των νοσοκομείων με στόχο την κατάργηση της πλήρους και δωρεάν περίθαλψης για όλο το λαό. Η επίθεση που δέχεται ο τόπος μας μέσω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της υποβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης εντάσσεται στη συνολική κατεύθυνση για το λεγόμενο «Νέο ΕΣΥ», με συγχωνεύσεις- κλεισίματα νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Η δωρεάν περίθαλψη ήταν και είναι ξένο σώμα, περιττό έξοδο για το κράτος από το οποίο προσπαθεί να απαλλαγεί, γι’ αυτό το νοσοκομείο της πόλης μας έχει φτάσει σε αυτή την οριακή κατάσταση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην επίθεση στο δικαίωμά μας στην περίθαλψη. Οι κυβερνώντες και οι κεφαλαιοκράτες έχουν κρατημένη θέση σε μία πολυτελή ιδιωτική κλινική για ό,τι και αν τους συμβεί, έχουν τον προσωπικό τους γιατρό (που δεν τον μοιράζονται με άλλους 10 χιλιάδες), έχουν μία φαρμακαποθήκη διαθέσιμη να τους περιμένει αν αρρωστήσουν. Εμείς, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν έχουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Γι’ αυτό χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής
  • Ίση – Πλήρης – Δωρεάν περίθαλψη για όλους

ΚΚΕ(μ-λ