Ολοκληρώθηκε στη Σίνδο του Δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης, η διημερίδα με θέμα: «Στρατηγικές Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Διαχείριση Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων, η Περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ξάνθης.

Το Δήμο Ξάνθης εκπροσωπεί στο Δίκτυο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάββας Μελισσόπουλος, που συμμετείχε, ενώ η συνάντηση έγινε με τη συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΔΠΘ που υλοποιούν τη δράση «Εξωστρεφείς Δράσεις-Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2022», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Από τις εργασίες του διημέρου συνεδρίου, τις παρουσιάσεις των ειδικών επιστημόνων και των κατηρτισμένων εισηγητών στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και των Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων, οι συμμετέχοντες προσδοκούν την κατανόηση των αλλαγών και να χαρτογραφήσουν αυτές που ενδέχεται να προκληθούν στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να προβούν στη χάραξη κατάλληλων πολιτικών και ανάληψης δράσεων για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Σάββας Μελισσόπουλος, σχολιάσε για τη διοργάνωση:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα που παρακολουθήσαμε το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Δελτα. Θέμα του η κλιματική αλλαγή στις πόλεις με ποτάμια, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, του ΔΠΘ και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα: «Εξωστρεφείς Δράσεις-Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2022» στη Σίνδο.

Το Συνέδριο ασχολήθηκε με τα καίρια και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραποτάμιους και παραλίμνιους Δήμους του δικτύου ενώ αναπτύχθηκαν οι απόψεις και οι επιστημονικές σκέψεις και μελέτες δεδομένων που έχουν εκπονήσει τα Πανεπιστήμια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Χαρτογραφήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου και αναλύθηκαν οι τρόποι για την δημιουργία ενεργειών και δράσεων ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος καταστροφής -ξήρανσης των Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων, και των υδάτινων πόρων της χώρας μας.
Το ΔΠΘ εκπροσωπήθηκε με δύο εξαιρετικούς εισηγητές την κ. Κάγκαλου Ιφιγένεια Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής και τον κ. Ακράτο Χρήστο αναπληρωτή Καθηγητή επίσης της Πολυτεχνικής Σχολής. Θερμά συγχαρητήρια  και στους δύο και φυσικά στον Πρόεδρο του Δικτύου Δήμαρχο Λειβαδιάς κ.Ταγκαλέγλα Ιωάννη, τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Δέλτα κ. Ιωαννίδη Ιωάννη και φυσικά την ψυχή του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια εκτελεστικό Διευθυντή κ. Χαρίση Γιώργο!!!

Τέλος ήταν εντυπωσιακή η περιήγηση όλων των Συνέδρων στο Δέλτα του Αξιού ποταμού όπου παρουσιάστηκε η δουλειά των μυδοπαραγωγών της περιοχής οι οποίοι καλλιεργούν και παράγουν το 70% της παραγωγής μυδιών όλης της χώρας!!!