Το πρωί της Κυριακή στο Καρυόφυτο, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς της Σφαγής του Καρυοφύτου, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944.

Μετά την καθιερωμένη δοξολογία, πραγματοποιήθηκε τελετή στο ηρώο με τους 38 πεσόντες της Σφαγής και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Κουρτίδης, ο Δήμαρχος Μ. Τσέπελης, ο Αντιδήμαρχος Μ. Φανουράκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ι. Καμαρίδης, ο επικεφαλής του “μπλοκ” της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Καρυοφύτου Διαμαντής Σερεφιάς και άλλοι.

Το χρονικό της Σφαγής 

Το πρωΐ της 9ης Σεπτεμβρίου του 1944 και έξω από το Καρυόφυτο, ομάδα Ελλήνων ανταρτών προσέβαλλε εμπροσθοφυλακή βουλγαρικού τμήματος, σκοτώνοντας αρκετούς από τους άνδρες του.

Σαν αντίποινα για την επίθεση αυτή ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις κύκλωσαν το χωριό και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε μια ανελέητη σφαγή όσων αμάχων δεν είχαν προλάβει ή θελήσει να καταφύγουν στα βουνά. Αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους σε ομάδες, αρχικά λεηλάτησαν και εν συνεχεία πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Κατόπιν οδήγησαν τους κρατούμενους (κυρίως άνδρες) πολίτες σε διάφορα σημεία του χωριού (στο σχολείο, στην εκκλησία, στο “καραγάτσι”, στην “αχλαδιά του Κασαπάκη”) όπου τους εκτέλεσαν ομαδικά. Παράλληλα νεαρές γυναίκες βιάσθηκαν και δολοφονήθηκαν άγρια ακόμη και βρέφη λίγων μηνών δεν γλύτωσαν. Αναφέρονται δε περιπτώσεις που κάποιους άνδρες τους έκαψαν ζωντανούς ενώ άλλους τους έσφαξαν. Επιπλέον οι επιδρομείς τουφέκισαν και τον διορισμένο (κατοχικό) πρόεδρο του χωριού Βασίλιε Καίσεφ, ο οποίος τους εκλιπαρούσε να μην πειράξουν τους αμάχους.

Την επομένη ημέρα το χωριό παρουσίαζε την εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, η πλειονότητα των κατοικιών και μαγαζιών του είχε μεταβληθεί σε ερείπια. Ο συνολικός απολογισμός της θηριωδίας των βουλγάρων στρατιωτών ήταν 38 δολοφονημένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά και πολλοί γέροντες.