Σε σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρουν:

Μετά από συνάντηση φορέων της Τοπικής Διοίκησης Ξάνθης, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου, της ΟΕΒΕ και λοιπών εκλεκτών παραγόντων, αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία, με το προκάλυμμα των «πολιτιστικών» εκδηλώσεων, να μας μαυρίσουν την ζωή με τις Λευκές Νύχτες και στην Ξάνθη. Στις αποφάσεις αυτές μπορούν να μας πουν τι ρόλο θα παίξουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τα καταστήματα; Τι ρόλο θα παίξουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι; Προφανώς το ρόλο του υποζυγίου, του δούλου! Καλά, δεν έχουν καταλάβει ότι «νηστικό αρκούδι δε χορεύει»;

Η Ένωση μας αντιτίθεται σε κάθε μορφή καταπάτησης του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων. Άλλωστε αυτό που διαχωρίζει τον εργαζόμενο από τον δούλο, είναι το οκτάωρο. Όμως η μετατροπή του εργάσιμου χρόνου, σε «ωράρια-λάστιχο» δεν μπορούν να ωφελήσουν τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, παρά μόνο τις μεγάλες αλυσίδες που βλέπουν τα σχέδιά τους να προχωρούν κανονικότατα, με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ο ρόλος της «λευκής» τους νύχτας, που μετατρέπεται σε πανηγύρι κέρδους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και σε «μαύρη» νύχτα για τους εργαζόμενους που καλούνται να δουλέψουν χωρίς ωράριο.

Η Ένωση μας, καλεί τους εργαζόμενους που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών νόμων και μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, με τις αυξήσεις φωτιά σε ρεύμα, καύσιμα, βασικά είδη κατανάλωσης, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που τσακίζει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας.

Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους της Ξάνθης, να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματά τους δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Απαιτούμε:

· Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.

· Την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

· Την κατάργηση όλων των νόμων που φέρουν την απελευθέρωση της Κυριακάτικής αργίας.

· Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

· Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

· Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

· Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των ανταποδοτικών και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

· Κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

· Κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης. Καμία διακοπή στις παροχές αυτές.

· Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων. Διαγραφή του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

· Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000€. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Για απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών για όσο διάστημα είμαστε κλειστά ή παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας