Το 2ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+“ACTIVE PERFORMANT LIFELONG EDUCATION”, πραγματοποίησε την 5η κινητικότητα στο ΙΑΣΙΟ, στη Ρουμανία. (Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λιθουανία και Τουρκία).

Ήρθαμε σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας και θαυμάσαμε το πολύ καλά οργανωμένο σχολείο Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Iaşi (“Virgil Madgearu” Economical College) στο Ιάσιο.

Στην διάρκεια της συγκεκριμένης κινητικότητας συμμετείχαμε :

1)σε κουίζ για την Ε.Ε, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9η Μαΐου), αποσπώντας το 1ο βραβείο

2)σε διεθνές bootcamp για την επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιασίου „Alexandru Ioan Cuza” (παρουσιάσεις-σεμινάρια για τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα) και

3)σε επισκέψεις σε δύο επιχειρήσεις: α)στην διεθνούς φήμης CONTINENTAL, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μας παρουσίασε τα νέα προϊόντα ( ελαστικά, αυτοματοποιημένα οχήματα, εφαρμογές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τα στάδια έρευνας και αυστηρών ελέγχων που απαιτούνται μέχρι την διάθεση στην αγορά του τελικού προϊόντος, καθώς και τις απαιτούμενες δεξιότητες. β)επίσης επισκεφτήκαμε την εξαιρετικά επιτυχημένη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, εταιρεία PANIFCOM, όπου παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια παρασκευής και τυποποίησης διαφορετικών ειδών αρτοσκευασμάτων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η βιωματική δράση ελέγχου ποιότητας με βάση συγκεκριμένους δείκτες.

Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της πόλης του Ιασίου (το εκπληκτικό μέγαρο πολιτισμού όπου και επισκεφτήκαμε το μουσείο Τέχνης, την όπερα, τον βοτανικό κήπο, πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, είδαμε και την επιγραφή στα ελληνικά του σημείου από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 κλπ) Γνωρίσαμε επίσης και ένα κομμάτι της βόρειας Ρουμανίας, την περιοχή NEAMT, με τις επιβλητικές χαράδρες και την πανέμορφη «κόκκινη λίμνη».

Mας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να επισκεφτούμε και το Βουκουρέστι, την παλιά πόλη και την γραφική συνοικία Lipscani, τον ορθόδοξο ναό Σταυρουπόλεως, το εντυπωσιακό Romanian Athenaeum, όπου και είχε πρόβα η φιλαρμονική ορχήστρα, το Πάρκο Herastrau, το υπαίθριο Village Museum, την αψίδα του Θριάμβου κλπ.

Γνωρίσαμε στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, που μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Συμμετείχαν και διακρίθηκαν για τις κοινωνικές τους δεξιότητες, το ήθος και την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις οι μαθητές: Βασιλειάδης Γεώργιος-Άγγελος, Δουκέλης Γιώργος, Ζάρας Άγγελος και Παπαδόπουλος Ιωάννης.

Μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας και συνοδοί: οι Εξαφτόπουλος Ανέστης, Ευθυμίου Παρασκευή και Βασιλειάδου Φωτεινή.

Συντονίστρια του προγράμματος για την Ελλάδα, η Πέγκυ Στεφανίδου.