Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2137/Β/30-4-2022 η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.23983/2022 με τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν  στο σύνολο της Επικράτειας από την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Σύμφωνα με την οποία για το λιανικό εμπόριο:

Καταργούνται:

– Η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών για την είσοδο των πελατών στα καταστήματα.

– Όρια μέγιστου αριθμού πελατών εντός των καταστημάτων (συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης ανάρτησης του σχετικού ορίου στην είσοδο του καταστήματος)

Παραμένουν:

– Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους με εξαίρεση: όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς παρουσία άλλου προσώπου, ατόμων για τα οποία δεν ενδείκνυται η χρήση μάσκας για ιατρικούς λόγους (με απόδειξη μέσω κατάλληλων εγγράφων) και παιδιά ηλικίας <4 ετών.

– Η τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος (περιεκτικότητας >70%) για την αντισηψία χεριών και ο εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στα καταστήματα, τροποποιείται η συχνότητα διενέργειας PCR/Rapid test. Ο διαγνωστικός έλεγχος θα πραγματοποιείται πλέον 1 φορά την εβδομάδα.