Περικυκλωμένοι από τουλάχιστον από δέκα διμοιρίες ΜΑΤ είναι περίπου 100 εργαζόμενοι των Πετρελαίων Καβάλας, πάνω σε πύργο 50 μέτρων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, μετά την πρωτοφανή αστυνομική εισβολή που έγινε τα ξημερώματα με εντολή της εταιρείας Energean, και προφανώς με την ανοχή και της κυβέρνησης όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να σπάσει η περιφρούρηση ασφαλείας που εφαρμόζουν εδώ και μήνες στην είσοδο των εγκαταστάσεων εναντίον του σχεδίου εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων, αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Η εταιρεία Energean σε ανακοίνωσή της μιλά για «λήξη της κατάληψης που εμπόδιζε τον διοικητικό έλεγχο των εγκαταστάσεων και για τερματισμό της παρανομίας»,  ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους καταγγέλλει πρωτοφανείς ενέργειες από την αστυνομία που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής.  Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έκοψαν την περίφραξη και εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας και χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς σε μετασχηματιστή. «Αυτή η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα», αναφέρει  η ΠΟΕ.

Στη διάρκεια της αστυνομικής εισβολής έγιναν δέκα προσαγωγές εργαζόμενων, που κρατούνται ακόμη σε αστυνομικές κλούβες, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη φρουρεί την είσοδο των εγκαταστάσεων, όπου βρίσκονται σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων της Καβάλας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για να φύγει η αστυνομία και να κατέβουν οι εγκλωβισμένοι στον πύργο εργαζόμενοι, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι «με τρομοκρατία και καταστολή δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στη δουλειά, ας δουλέψει με τα ΜΑΤ η εταιρεία της εγκαταστάσεις στην Καβάλα και στον Πρίνο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διενήργησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις προκειμένου να διαπιστώσει τις πραγματικές συνθήκες ασφαλείας στη λειτουργία τους, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους διακυβεύονται από τις αλλαγές στη σύνθεση του προσωπικού και την  τεχνική επάρκειά του που προωθεί η Energean.

Τι λέει η ΓΣΕΕ

Την αστυνομική επιχείρηση καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ που  θυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων και στην ανακοίνωσή της τονίζει: “Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας”.

Εφημερίδα των Συντακτών
Η Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι την 20-12-2021 και ώρα 14:00, εκπρόσωπος της εταιρείας ENERGEAN KAVALA κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για Έκθεση σε Κίνδυνο, Ψευδή Καταμήνυση και Συκοφαντική Δυσφήμηση κατά του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα ζήτησαν και τη συνδρομή της Αστυνομίας για τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.  

Κατά τη διάρκεια της  αστυνομικής επιχείρησης για την οποία ήταν ενήμερη καθ’ όλη την διάρκειά της η οικεία εισαγγελική αρχή, οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν από τρία σημεία εντός των εγκαταστάσεων ENERGEAN KAVALA, μέσα στις οποίες ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατόν είκοσι (120) εργαζόμενοι, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα κάνοντας χρήση νερού και αφρού, ενώ κάποιοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες και μπουλόνια με χρήση αυτοσχέδιων σφενδόνων. Επιπλέον προέβησαν σε σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου το οποίο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δημόσια υγεία. 

Συνελήφθησαν συνολικά δέκα (10) άτομα, ενώ πολλοί εξ αυτών τράπηκαν σε φυγή.

Συνακόλουθα, πενήντα (50) περίπου συγκεντρωθέντες ανέβηκαν και παραμένουν σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος. Η Πύλη το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.

 Ενεργείται προανάκριση εντός των εγκαταστάσεων από το Α.Τ. Καβάλας.

Ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ

«Καταγγέλλουμε την επιχείρηση εργοδοσίας και κυβέρνησης να καταστείλουν τον αγώνα των εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας (CAVALA OIL) με επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, από τα ξημερώματα και προσαγωγές εργαζομένων που αγωνίζονται.

Έτσι προχωράει η «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρίας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας», που διακηρύττει η εργοδότρια εταιρεία ENERGEAN και διατυμπανίζει η κυβέρνηση και η Ε.Ε.

Ανάπτυξη της κερδοφορίας των εταιρειών σημαίνει συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν επιχειρηματικό παράδεισο για τους ομίλους στις πλάτες των εργαζόμενων με κόστος ακόμα και την υγεία και τη ζωή μας.

Οι περιβόητες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα πακέτα, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, στηρίζονται στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στις τροποποιήσεις συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Όλα αυτά, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν τώρα οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας και παλεύουν ενάντιά τους.

Όλα αυτά που γενικεύονται για το σύνολο των εργαζομένων, βασισμένα στους αντεργατικούς νόμους και στο τερατούργημα Χατζηδάκη, που λύνει τα χέρια εργοδοσίας και κράτους στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, για να «κόβεται όποιο κεφάλι σηκώνεται»!

Η σημερινή επιχείρηση καταστολής γίνεται ακόμα πιο επαίσχυντη, δεδομένου ότι έβαλε σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια των εργαζόμενων με τη ρίψη φωτοβολίδας κρότου – λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν προσαχθεί και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το χώρο.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει το σχέδιο της εταιρείας για τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!»

Η ανακοίνωση της ταξικής πορείας:

Σήμερα τα ξημερώματα δυνάμεις καταστολής με εντολή της εργοδοσίας, περικύκλωσαν και εισέβαλαν στο εργοστάσιο της Kavala Oil όπου 100 περίπου εργαζόμενοι περιφρουρούσαν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική πολιτική. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση κρότου λάμψης, προκαλώντας φθορές σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και προχώρησαν σε προσαγωγές εργαζόμενων. Στο εργοστάσιο έχει ξεκινήσει ένας πολύμηνος αγώνας ενάντια στις απολύσεις και στις συνθήκες εργασίας που βιώνουν.

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την προκλητική στάση της εργοδοσίας και των δυνάμεων καταστολής που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να σπάσουν τον αγώνα των εργαζόμενων!

Η εταιρία Energean Oil & Gas, η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, ύστερα από τη συμφωνία ΕΕ-κυβέρνησης έλαβε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ με εγγύηση του δημοσίου.  Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους απολύσεις βαπτίζοντας τις “εθελούσιες παραιτήσεις”. Παράλληλα ανακοίνωσε 70 – 75 διαθεσιμότητες, ενώ οι υπόλοιποι θα εργάζονται 10, 15 ή 20 μέρες, ανάλογα με τη βάρδια και την ειδικότητά τους. Μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που θα είναι προσωπικό ασφαλείας θα δουλεύει κανονικά. Με το πράσινο φως της κυβέρνησης και με το νέο αντεργατικό νόμο να της λύνει τα χέρια, η εταιρία με στόχο να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη φέρνει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και μειώσεις μισθών.

Να μην περάσει η τρομοκρατία!

Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, συμπαρασύροντας και άλλους εργαζόμενους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους!

Να πάρουν κουράγιο από τους εργαζόμενους της Cosco και της e-food και να συνεχίσουν να παλεύουν οργανωμένα και συλλογικά κόντρα στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Ο λαός της Καβάλας να καταγγείλει τα γεγονότα και να σταθεί αλληλέγγυος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων κόντρα στην αντεργατική πολιτική, την εργοδοτική και την κρατική τρομοκρατία!

Η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Να συνεχιστεί ο αγώνας των εργατών!

Καμία απόλυση εργαζόμενου!

Άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων – Καμία δίωξη σε βάρος τους!