Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, στέλνει το μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

“Τιμούμε με συγκίνηση την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την πιο μαζική στιγμή αντίστασης στη δικτατορία, που ξεκίνησε από τους φοιτητές και εξελίχθηκε σε ένα γιγάντιο κύμα αντίδρασης του ελληνικού λαού.

Είναι μια μέρα μνήμης για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Αρχές και αξίες τις οποίες θεωρούμε αυτονόητες. Αποτελούν, όμως, μια συστηματική διαδικασία, μια καθημερινή ευθύνη και υποχρέωση του καθένα μας ξεχωριστά να τις προστατεύει και να τις υπερασπίζεται.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο -αναλλοίωτο στον χρόνο- παρά τα 48 χρόνια που μεσολάβησαν. Η 17η Νοέμβρη συμβολίζει τον αγώνα, αλλά κυρίως την ενότητα των Ελλήνων. Είναι το φωτεινό παράδειγμα της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας πως ενωμένοι, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Ιδιαίτερα, σήμερα, όπου ο κορωνοϊός απειλεί ακόμα την υγεία, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ζωή όλων μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς διχασμούς, πόλωση και τεχνητές συγκρούσεις. Ο αγώνας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Ειρήνη, Αγάπη για τη Ζωή και τον Άνθρωπο συνεχίζεται.”

Σε δική του ανάρτηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των “4” Σάββας Μελισσόπουλος αναφέρει:
“Το Πολυτεχνείο υπήρξε ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο αντίστασης και ανατροπής για όλους τους νέους ανθρώπους της εποχής εκείνης και όχι μόνο, ενάντια σε ένα ολοκληρωτικό και καθεστωτικό σύστημα.
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη και τη θυσία των νέων αυτών ανθρώπων και αναλαμβάνουμε όλοι εμείς μαζί την ευθύνη να μην προδώσουμε ποτέ ξανά τα όνειρα και τις ελπίδες της νέας γενιάς της πατρίδας μας.
Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ο καθένας με βάση τη δική του ατομική και συλλογική ευθύνη.”

Από την πλευρα της η ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της τονίζει:

Λουλούδια κατέθεσαν στις 12 μ. στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της απεργίας του 1928 αντιπροσωπείες της Τ.Ε Ξάνθης του ΚΚΕ και του Τ.Σ Ξάνθης της ΚΝΕ προς τιμή των νεκρών του φοιτητικού και εργατικού – λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ Ορέστης Λιώλης τόνισε πως η τιμή στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, σε όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν συνδέεται σήμερα με τον αγώνα του λαού και της νεολαίας για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, για να σταματήσει η εμπλοκή της περιοχής μας, συνολικά της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν οι βάσεις. Ο φοιτητικός και εργατικός –λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποδεικνύει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

Τα λουλούδια κατέθεσαν εκ μέρους του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ η Μαριαλένα Πριοβόλου και εκ μέρους της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ ο Ορέστης Λιώλης. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και το Πένθιμο Εμβατήριο.