Μια θλιβερή περίοδος για την Ξάνθη αλλά κρίσιμη ιστορικά, αποτυπώνεται εντυπωσιακά σε οπτικό υλικό που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στην ομάδα “Μια φορά και ένα καιρό στην Ξάνθη” αναρτήθηκαν έγχρωμες φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν και καταγράφουν τις πρώτες μέρες τις ολιγοήμερης γερμανικής κατοχής στην Ξάνθη, μετά τη μάχη των Οχυρών τον Απρίλιο του 1941 και την εισβολή των Ναζί στη χώρα.

Οι γερμανικές δυνάμεις φαίνεται ότι συνοδεύονταν ήδη από Βούλγαρους αξιωματικούς, που στη συνέχεια ανέλαβαν ως δυνάμεις κατοχής, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ.

Μια σειρά από νέες φωτογραφίες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου ήρθαν στο φως από δημοπρασίες παλιών εικόνων στο ebay καθώς και δημοσιεύσεις στο Greece at WW2 Archives

Αναλυτικά:

Απρίλιος 1941. Γερμανός αξιωματικός και στρατιώτες σε ένα αυτοκίνητο PKW Horch στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
Γερμανός στη γέφυρα του Κόσυνθου στο υψός του ΙΝ. Αγ. Κωνσταντίνου
9 Απριλίου 1941. Άνδρες της φρουράς του Οχυρού Εχίνος μετά την παράδοση στους Γερμανούς. Το αξιοσημείωτο της φωτογραφίας είναι η παρουσία Βουλγάρων αξιωματικών δίπλα στους Γερμανούς. Πράγμα που καταρρίπτει εν μέρη την εντύπωση ότι οι Βούλγαροι εισήλθαν σε Ελληνικό έδαφος δυο με τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή των Γερμανών. (ebay – Greece at WW2 Archives)
Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στο Οχυρό του Εχίνου μετά την συνθηκολόγηση. Στα δεξιά του οχήματος διακρίνεται καθαρά το έμβλημα της 164ης Μεραρχίας πεζικού της Wehrmacht. Απρίλιος 1941. (ebay)
Απρίλιος 1941. Έλληνες αιχμάλωτοι κοντά στο Πόρτο Λάγος. (ebay)
7 Απριλίου 1941. Γερμανοί στρατιώτες με α/α πυροβόλο (δείχνει να είναι των 37 mm) στην Μελίβοια. (Από δημοπρασία ebay)

 

Γερμανοί στρατιώτες στο χωριό Εχίνος του Νομού Ξάνθης. Στο βάθος ψηλά στο βουνό διακρίνονται κάποιες από τις εγκαταστάσεις του Οχυρού. Απρίλιος 1941. (ebay)
πηγή – GREECE AT WW2 ARCHIVES