“Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης εξαφανίζει τους παραγωγούς και προωθεί τα μεγάλα συμφέροντα στις λαϊκές αγορές” υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

“Αφού η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών στις συνθήκες της πανδημίας, επιχειρεί τώρα με το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, να τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα, με την άμεση διάλυση των λαϊκών και των εξοστρακισμό των παραγωγών απ’ αυτές. Απομακρύνοντάς τους από ένα ιστορικό θεσμό που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία, εδώ και 100 χρόνια.

Η κυβέρνηση στα κρυφά και χωρίς κανένα διάλογο παραχωρεί τη διαχείριση των λαϊκών σε ιδιώτες, προωθεί τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να μοριοδοτεί τους τίτλους σπουδών, για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη μετακλητής θέσης σε υπουργείο. Στόχος της είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε σούπερ μάρκετ, αδιαφορώντας πλήρως για τον ρόλο των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών, οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική διατροφή και οικονομία και συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων, για το λαϊκό νοικοκυριό, απέναντι στις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Η λαϊκή αγορά Ξάνθης και των άλλων περιοχών του νομού μας, εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν θεσμούς, που έχουν στηρίξει και στηριχθεί από όλους τους δημότες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης θα σταθεί αλληλέγγυος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις παραγωγών και καταναλωτών του νομού μας. 

Υπενθυμίζουμε ότι κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, που δείχνει ξεκάθαρα τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, που ευνοούν τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Δεσμεύεται και προτείνει: 

  1. Την κατάργηση όλων των διατάξεων που οδηγούν στην αφαίμαξη του θεσμού των λαϊκών αγορών. 
  2. Την ενίσχυση των παραγωγών, τη διασφάλιση των εισοδημάτων τους και την ποιότητα των προϊόντων τους. 
  3. Την ανάληψη της ευθύνης των λαϊκών αγορών από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον εκάστοτε δήμο.

Οι λαϊκές αγορές ήταν, είναι και θα είναι πάντα, του ΛΑΟΥ”

Από το Γραφείο Τύπου