Σαν σήμερα πριν 80 ακριβώς χρόνια το οχυρό Εχίνου μαζί με τα άλλα οχυρά της Γραμμής Μεταξά καθόλη την γραμμή των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων , δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το γερμανικό πυροβολικό αφού προηγήθηκε ανελέητος βομβαρδισμός από τα Στούκας .

Το οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια/ που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν από τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου, τα ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχώρησαν προς Μελίβοια καταστρέφοντας το δρόμο και ανατινάζοντας τις γέφυρες ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκαν τα χωριά βορείως του οχυρού και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στο Κένταυρο.

Η μάχη σκληρή και άνιση αλλά το Ελληνική οχυρό κατόρθωσε να καθηλώσει τους Γερμανούς για τρεις ημέρες παρ´όλη την υπεροχή του γερμανικού πολεμικού εξοπλισμού .

Οι Γερμανοί ενώ μαινόταν η μάχη στον Εχίνο κατόρθωσαν να εισέλθουν στην Ξάνθη από την Νυμφαίο καταλαμβάνοντας το εκεί οχυρό μια μέρα νωρίτερα . Το οχυρό το Εχίνου είναι πλέον επισκέψιμο μετά από συνεννόηση με τον Στρατό.

Το βίντεο έχει επιμεληθεί ο Τάσος Τεφρωνίδης