Συνέντευξη της Ξανθιώτισσας Νίνας Μαζάνη στην ιστοσελιδα maxmag:Η Νίνα Μαζάνη είναι μια νεαρή καλλιτέχνις γεννημένη στην Ξάνθη το 1996. Σπούδασε υποκριτική και φωνητική στην Θεσσαλονίκη ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως τραγουδίστρια και performer. Από τα πρώτα της βήματα στον χώρο, κατάφερε να συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τον περασμένο Νοέμβρη κυκλοφόρησε το πρώτο της αγγλόφωνο single με τίτλο «Modern Times» σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Χατζόπουλου. Πολλοί από εσάς μπορεί να αναγνωρίσετε στο πρόσωπό της και την Ιρίνα Μαζάνοβα, έναν χαρακτήρα που επινόησε και την έκανε viral στα social media, συγκεντρώνοντας αμέτρητα likes και σχόλια.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο σου single, με τίτλο «Modern Times». Αισθάνεσαι πώς το όνειρό σου αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα;

Θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως μια πολύ σημαντική αρχή. Η πραγματοποίηση ενός ονείρου για εμένα ουσιαστικά είναι ένα σύνολο πραγμάτων, που με πηγαίνουν κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα.

Γιατί επέλεξες το ντεμπούτο σου και η πρώτη σου εμφάνιση στο ευρύτερο κοινό, να πραγματοποιηθεί με αγγλόφωνο single;

Η ξένη μουσική είναι αυτή από την οποία άρχισαν όλα για μένα. Μέσα από αυτήν ξεκίνησα την εξερεύνηση και θεώρησα πως είναι ο καλύτερος τρόπος να συστηθώ δημόσια. Ξέρεις, όσο πιο νέος είσαι, τόσο μεγαλύτερη άνεση έχεις, ως προς τους «πειραματισμούς». Ωστόσο και ο ελληνικός στίχος με γεμίζει ψυχικά και εγκεφαλικά. Μπορώ να πω τις ιστορίες μου ακόμα πιο άμεσα.

Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες πώς ήθελες να ασχοληθείς με το θέατρο και την μουσική;

Η απάντηση μου είναι πιο κλισέ πεθαίνεις! Κάνε εικόνα μια μικρή, «ζουμπουρλούδα», ξανθιά ,ντυμένη Amy Winehouse. Από πιτσιρίκα έκανα οργανωμένα “show δωματίου” σε γνωστούς, φίλους και καλεσμένους των γονιών μου, με την πεποίθηση πως είμαι ένα υπερθέαμα.

Οι γονείς σου ήταν θετικοί με την απόφαση σου αυτή; Τι σε συμβούλευσαν; 

Αυτό που με συμβουλεύουν ακόμα. Να παραμένω ταπεινή και να κάνω μόνο όσα με κάνουν αληθινά περήφανη. Και εδώ να πω κάτι πολύ σημαντικό. Η μεγαλύτερη δύναμη που άντλησα ήταν από την οικογένεια μου. Όλοι σαν παιδιά μεγαλώνοντας ελπίζουμε να κάνουμε τους γονείς μας περήφανους και δυστυχώς αυτό πολλές φορές δεν συνάδει με το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Αν όλοι οι γονείς εκεί έξω πιστέψουν στα παιδιά τους, ο κόσμος θα λάμψει με τρομακτική δύναμη φωτός.

Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες με καλλιτέχνες που θαυμάζεις, τις οποίες θα ήθελες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον; 

Fingerscrossed, ελπίζοντας να φτάσει στα αυτιά τους. Χρήστος Θηβαίος και Παύλος Παυλίδης. Είναι η αύρα τους, η ενέργεια τους, οι ιστορίες τους που θαυμάζω. Καλλιτέχνες που χαρακτηρίζω ως «ζεν-εκστασιασμένοι».

Δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στην συμμετοχή σου, στο remake της ταινίας Lion King, στο οποίο «δάνεισες» την φωνή σου, για το διάσημο τραγούδι, «Ο κύκλος της ζωής». Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Μου αρέσει πολύ αυτή η ιστορία. Είναι απ’ αυτές που θέλω να διηγούμαι, όπως το παιδάκι που μαζεύει την παρέα του για να πει τα κατορθώματα του. Από την μια πλευρά σκέφτομαι ότι ίσως να μην χρειάζεται να διατρέχω συνεχώς σε αυτή μου την δουλειά και μετά ένα διαβολάκι φωνάζει «ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΘΕΣ, ΤΙΜΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΣΟΥ!». Όλοι μεγαλώσαμε με Disney και κλάψαμε με τον θάνατο του Mufasa. Σκέψου μόνο ότι εσωτερικά έκλαιγα όλο το διάστημα που γινόταν η δουλειά. Μου δίδαξε πολλά πράγματα από την αρχή. Μου φάνηκε τρομερά συγκινητικό να δίνω ξανά ζωή μέσα από την φωνή μου σε αυτήν την υπέροχη ιστορία.

Στα παιδικά σου χρόνια, υπήρξε κάποιος καλλιτέχνης πρότυπο για εσένα; 

Δεν πιστεύω πως γνώριζα τότε τι ακριβώς σημαίνει πρότυπο αλλά σίγουρα λάτρευα να ακούω Ray Charles , Amy Winehouse, Adele και πολλούς ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, να πω ότι η επαφή μου με την μουσική ξεκίνησε με Ξυλούρη, Πυξ Λαξ, Πρωτοψάλτη ,U2 και οτιδήποτε σε CD ερχόταν «φρεσκογραμμένο» στο σπίτι.

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που θυμάσαι να τραγουδάς; 

Παλεύω να θυμηθώ μια διαφορετική στιγμή αλλά η μόνη που μου έρχεται στο μυαλό είναι όταν ταξιδεύαμε προς χειμερινό προορισμό για οικογενειακές διακοπές να μιμούμαι την φωνή της Σάγια τραγουδώντας «Ξέρω τι ζητάω, τίποτα δεν μένει πια να με κρατάει, μόνο αυτό μετράει» από  Hi5.

Από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα. Πώς την βίωσες αυτή τη μετάβαση; Αντιμετώπισες δυσκολίες; 

Οι αλλαγές περιβάλλοντος ήταν ανέκαθεν από τα αγαπημένα μου. Τείνω να σκέφτομαι μόνο προς τα εμπρός και ούσα σκληρή απ’ έξω και ευαίσθητη από μέσα ένιωθα πως το να φεύγεις από κάπου σε κάνει τολμηρό και θαρραλέο. Σήμερα αν με ρωτάς έχω γίνει πολύ πιο ευαίσθητη και βιώνω πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες όταν αλλάζω τόπους. Όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα είχα τον ενθουσιασμό του καινούριου αλλά και ένα σφίξιμο στο στομάχι σαν να με άφησες μόνη σε πάρκο τα μεσάνυχτα. Δεν είναι εύκολο να ακολουθείς τον δρόμο που νιώθεις ότι σε καλεί, αλλά είναι αξία ανεκτίμητη όταν βλέπεις πως τελικά τα καταφέρνεις.

Όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία, πόσο σε έχει επηρεάσει σε καλλιτεχνικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο; 

Αυτόματη αντίδραση στην ερώτηση σου, αναστεναγμός. Σε μέρες πρωτόγνωρες που τα πάντα καταρρέουν, και όχι μόνο λόγω της πανδημίας, ένας καλλιτέχνης αυτό που χρειάζεται είναι να μπορεί να εκφραστεί άμεσα και δυναμικά. Αν το καλοσκεφτείς, ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε τίποτα για την ιστορία του κόσμου, πάντα θα υπήρχε ένα τραγούδι να μας την αφηγηθεί. Όλα υπολειτουργούν, η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο νιώθω να μαραζώνω χωρίς τους ανθρώπους, τους συναδέλφους μου, τις πρόβες, τα διάφορα πρότζεκτ. Άνθρωπος χωρίς σκοπό. Αυτό νιώθω, μιας και με βρίσκεις σε περίοδο όχι και τόσο μεγάλης αισιοδοξίας. Σε ανθρώπινο επίπεδο θέλω να βγω να φωνάξω, θέλω να αντισταθώ, να επαναστατήσω. Βιώνουμε μέρες που αλλάζουν την ζωή μας. Ξέρω πως όλοι το αντιλαμβανόμαστε, δεν θεωρώ πως ο κόσμος μένει αμέτοχος, απλώς δεν έχουμε καταλάβει ότι για όσα θέλουμε να κατακτήσουμε ή να κρατήσουμε απαιτείται σώμα και ψυχή.

Φωτο από προσωπικό αρχείο Νίνα Μαζάνη

Ως θαυμαστής της Ιρίνα Μαζάνοβα, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω, πώς εμπνεύστηκες αυτόν τον χαρακτήρα, που σε έκανε viral στα social media;

Καληηησπέρααα! Η Ιρίνα Μαζάνοβα είναι ο συνδυασμός της αγάπης μου για μιμήσεις και του πρώτου δίμηνου εγκλεισμού σε καραντίνα. Εμπνέομαι από κοντινά πρόσωπα και καταστάσεις συνήθως, γιατί μου είναι πιο άμεση και εύκολη η παρατήρηση τους. Η Ιρίνα είναι ένα κορίτσι που τα θέλει όλα και τα ξέρει όλα. Την προφορά την εμπνεύστηκα από κοντινό οικογενειακό πρόσωπο με καταγωγή από την Βουλγαρία.

Την αναγνωρισιμότητα, που αρχίζεις να αποκτάς αλλά και τα μηνύματα που λαμβάνεις από τον κόσμο, πώς τα διαχειρίζεσαι; Ένα αρνητικό σχόλιο θα σε επηρεάσει ψυχολογικά;

Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι μια έκφραση της συμπάθειας γι’ αυτό που κάνω. Τα περισσότερα από αυτά είναι για ευχαριστώ: «Σ’ ευχαριστώ που με έκανες να γελάσω τόσο/μετά από τόσο καιρό». Αυτά με συγκινούν γιατί μου δείχνουν ότι ο κόσμος με εκτιμά και χρειάζεται το γέλιο στην ζωή του. Η αναγνωρισιμότητα με κρατάει σε εγρήγορση για να συνεχίσω αυτό που κάνω και να βελτιώνομαι. Χαίρομαι πολύ, ωστόσο λειτουργώ κάπως αμήχανα σε στιγμές γιατί μου φαίνεται αρκετά παράξενο. Τώρα για τα αρνητικά σχόλια…όσο δεν τα αντέχω στην προσωπική μου ζωή, τόσο πιο επιδερμικά τα λαμβάνω υπόψιν στο επαγγελματικό κομμάτι, εκτός και εάν είναι από ανθρώπους που εκτιμώ και στοχεύουν στην εξέλιξη μου.

Καλλιτεχνικά ετοιμάζεις κάτι αυτήν την περίοδο;

Yes,I do! Αυτόν τον μήνα ετοιμάζονται πολύ όμορφα πράγματα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Δουλεύω το δεύτερό μου single, το οποίο θα έχει διαφορετική πνοή και πιο funkδιάθεσηκαι ευελπιστώ να βγει αυτό το καλοκαίρι. Παράλληλα στήνουμε το πρόγραμμα για την καλοκαιρινή περίοδο με την μπάντα μας, τους «Passepartout», το οποίο θα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Στα λίγο πιο κοντινά μου σχέδια είναι και η απόδοση παιδικών παραμυθιών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τέλος μία Live Streaming εμφάνιση στο φετινό TEDx University of Piraeus, στις 20 Μαρτίου με τον πιανίστα Αλέξανδρο Κούρο.Επιμέλεια συνέντευξης για το maxmag: Παναγιώτης Τσουκάρας