Τον κάθε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό εορτασμό ποικίλων εκδηλώσεων -θρησκευτικών, τεχνών, αθλητισμού- τον πραγματοποιούμε γιατί θέλουμε να εκφράσουμε τα θετικά μας συναισθήματα για το θέμα που θα παρουσιαστεί. Αγαπημένες στιγμές που επιθυμούμε να ζήσουμε με εξίσου αγαπημένους ανθρώπους από το οικογενειακό ή και το φιλικό περιβάλλον μας.  Ένας παραστατικός τρόπος που μπορούν να εκφραστούν και να μείνουν ανεξίτηλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα που κατακλύζουν εμάς, αλλά και τους υπόλοιπους θεατές, είναι η ρίψη πυροτεχνημάτων. 

Τα είδη και οι χρήσεις τους 

Τα πυροτεχνήματα ανακαλύφθηκαν τυχαία στην Κίνα πριν χιλιάδες χρόνια κι από τότε έως τις μέρες μας, αυξάνονται συνεχώς οι γιορτινές αφορμές που παίρνουμε για την χρησιμοποίησή τους. Η σωστή χρήση τους γίνεται ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται πάνω στην συσκευασία τους. Υπάρχουν πολλά είδη πυροτεχνημάτων και πέρα από τα υπέροχα χρώματα και σχέδια που μπορούμε να επιλέξουμε, κάποια βασικά είδη είναι προορισμένα για συγκεκριμένες χρήσεις και χώρους. 

Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων, που μόνο οι ποιητές μπορούν να περιγράψουν μέσα από τους στίχους τους το συναίσθημα που ενώνει τις ζωές δύο ανθρώπων. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να οπτικοποιηθεί σε γάμους, με επαγγελματίες του χώρου να φτιάχνουν μια παραμυθένια διακόσμηση με πυροτεχνήματα συντριβάνια.

Η χρήση τους σε θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινάει από πολύ παλιά, από την Ρώμη του 15ου αιώνα που εκρήξεις χρωμάτων ανήγγειλαν την εκλογή του νέου Πάπα, έθιμο που κρατάτε έως σήμερα. Η πρωτοχρονιά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όπως και σε αρκετά μέρη η μεγάλη γιορτή της Ανάστασης, γιορτάζονται με πυροτεχνήματα να φεγγοβολάνε στον ουρανό. 

Υπάρχουν επίσης πολλές αφορμές για να στηθούν μεγαλοπρεπή σόου πυροτεχνημάτων. Σε μεγάλες ιστορικές επετείους, όπως η επέτειος της Ανεξαρτησίας που γιορτάζεται στις ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, σε διεθνές εκθέσεις, σε φεστιβάλ μουσικής, σε εγκαίνια. Σε αυτούς τους μεγάλους εξωτερικούς συνήθως χώρους επιλέγονται πυροτεχνήματα με μεγαλοπρεπή αποτέλεσμα. Εκτός από τα αυτά που τα θαυμάζουμε ψηλά στον ουρανό, χρησιμοποιούνται είτε πυροτεχνήματα θαλάσσης, είτε πυροτεχνήματα σε σχήμα καταρράκτη, που στο υπέροχο θέαμά τους προσφέρει επιπρόσθετα η αντανάκλαση του νερού και φτιάχνεται με αυτόν τον τρόπο μια ατμόσφαιρα μαγική.

Η φωτεινή ομορφιά των πυροτεχνημάτων

Κάποια πυροτεχνήματα την ημέρα μπορούν να γεμίσουν τον ουρανό με μια Άνοιξη χρωμάτων. Για τα περισσότερα όμως η νύχτα έχει το ιδανικό φόντο για να αναδειχτεί η άγρια και σπινθηροβόλα ομορφιά τους. Δεν χρειάζεται παρά μια μικρή φλόγα και λίγα δευτερόλεπτα για να κατακλυστεί ο ουρανός από μια πανδαισία χρωμάτων και σχημάτων που σου κόβουν την ανάσα. Η νύχτα ξάφνου γίνεται πολύχρωμη και φωτεινή, σαν να λαμπυρίζει ο ήλιος στον έναστρο ουρανό. 

Η μικρή έκρηξη που επιφέρει η ένωση των συστατικών που περιέχονται στο εσωτερικό του πυροτεχνήματος, εντυπωσιάζει σαν  απαγορευμένη αλχημεία. Όμως το αποτέλεσμά τους οφείλεται στην απλή χημεία, αφού με συγκεκριμένες συστάσεις μειγμάτων εξαρτάται η ποικιλία των χρωματισμών που θα παραχθούν, όπως επίσης ο τρόπος της κατασκευής τους θα ζωγραφίσει τους πολύμορφους και ευφάνταστους σχηματισμούς του στους νυχτερινούς αιθέρες.  

Όταν το πυροτέχνημα φτάσει στο τέλος του και χαθεί μέσα στα σκοτεινά νεφελώματα ο θόρυβος της πυροδότησης και της έκρηξής του, αυτό που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι η ηλεκτρισμένη ενέργειά του που θα μας συνοδεύει κατά την διάρκεια του εορτασμού.