Ο τελευταίος κομματισμός σχηματισμός που ανήκε ο Άγγελος Κολώνιας που “έφυγε” την Παρασκευή μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο, η ΛΑΕ, τον αποχαιρετά από τη δική της πλευρά.

Από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
Κείμενο αποχαιρετισμού ανάρτησε ο πρώην Γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης στον ιστότοπο ΙΣΚΡΑ, όπου αναφέρει:

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε όλοι εμείς από την παλιά νεανική αντιστασιακή αντιδικτατορική παρέα της Πλατείας Μαβίλη, που είχε ως μεγάλο δάσκαλο τον Νίκο Βουλγαρίδη, ότι έφυγε γρήγορα και ξαφνικά από κοντά μας, στα 69 του χρόνια από ανίατη ασθένεια, ένας αδελφικός φίλος, ένας συνεπής αγωνιστής και ένας καλόκαρδος και πάντα χαμογελαστός σύντροφος και οραματιστής, ο Άγγελος Κολώνιας.

Με τον Άγγελο ήμουν μαζί από τα γυμνασιακά χρόνια, τα περισσότερα μέσα στην επτάχρονη Χούντα και μαζί με τους άλλους «Καππαδόκες» της μετέπειτα ιστορικής παρέας στην πλατεία που σας ανάφερα, η οποία βρισκόταν, όπως είναι γνωστό, κοιτάξτε σύμπτωση, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία, τον Κίμωνα Αναστασιάδη και τον Γιώργο Καράγιαννη, πηγαίναμε στο 10ο γυμνάσιο της πλατείας Έλενας στο Μαράσλειο.

Ο Άγγελος, μαζί με εμάς, οργανώθηκε γρήγορα στα μαύρα Χουντικά χρόνια στην Αντί–ΕΦΕΕ και μετέπειτα στην ΚΝΕ, δραστηριοποιούμενος έντονα στην Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου πήγε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική, την οποία αγαπούσε και τελείωσε με καλό βαθμό.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, παράλληλα με την αγωνιστική του δράση, δούλεψε σε διάφορες πόλεις, από τα Χανιά της Κρήτης έως την Ξάνθη, στην οποία και διέμενε όλα τα τελευταία του χρόνια σε ένα σπίτι μέσα σε «τουρκομαχαλά», στο οποίο φιλοξενούμην και κοιμόμουν και εγώ όποτε ανέβαινα στην πανέμορφη αυτή πόλη της Θράκης.

Ο Άγγελος αποχώρησε, όπως αρκετοί της παλιάς παρέας, από το ΚΚΕ, του οποίου ήταν στέλεχος, με την μεγάλη διάσπαση του ’91 και ακολούθησε το δρόμο της «Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς» μέσα από τις γραμμές του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όταν ο τελευταίος ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 το επάρατο τρίτο Μνημόνιο, τον εγκατέλειψε και εντάχθηκε μαζί με άλλους της ιστορικής παρέας στην «Λαϊκή Ενότητα».

Ελπίζω να δοθεί σύντομα η δυνατότητα να κάνουμε όλοι οι «παλιοί» ένα πολιτικό μνημόσυνο για τον  Άγγελο Κολώνια, προκειμένου να θυμηθούμε και να πούμε πολλά όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Καλό σου ταξίδι  Άγγελε για εκεί όπου πηγαίνουν οι καλοί, οι έντιμοι, οι ανιδιοτελείς και οι αγωνιστές για το κοινωνικό σύνολο σαν και εσένα.

Ελπίζουμε να υπάρχει καλό «κυνήγι», που τόσο σε συνάρπαζε, και εκεί που θα φθάσεις στην μεταθανάτια Ιθάκη σου.

Απευθύνω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του Άγγελου, τα παιδιά του και στον αδελφό του Βασίλη, συμμέτοχο στην παλιά παρέα της πλατείας Μαβίλη.

Άγγελε, θα βρίσκεσαι πάντα στην μνήμη μας και ανάμεσα μας.

Το στέλεχος της ΛΑΕ Ξάνθης Αντώνης Κοσμίδης σε δικό του κείμενο σημειώνει:
Έφυγε ένας ακόμη συμπολίτης μας με σημαντική παρουσία στα κοινά, αλλά λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών υπάρχουν ακόμη πολλοί Ξανθιώτες που δεν έχουν ενημερωθεί.

Ο σ. Άγγελος Κολώνιας ήταν και θα παραμείνει στην μνήμη μας ως παράδειγμα ιδεολογικής συνέπειας και ήθους προοδευτικού επαναστάτη αγωνιστή. Τον αποχαιρετήσαμε σήμερα, στο νεκροταφείο της Χρύσας Ξάνθης, μαζί με τους πολυαγαπημένους του οικείους και οικογενειακούς συγγενείς, με μεγάλη λύπη, πολλοί σύντροφοί του, πρώην συνάδελφοι και συναγωνιστές, καθώς και πολλοί προσωπικοί φίλοι του που εκτιμούσαν ιδιαίτερα την συνέπεια λόγων και έργων του. Η επάρατη νόσος χτύπησε τον Άγγελο και τον πήρε πάρα πολύ γρήγορα στην «γειτονιά των αγγέλων».

Παρά το ότι είμαστε συνομήλικοι και βρεθήκαμε αρκετές φορές πολύ κοντά στην γνωριμία μας ήδη από τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα, η τύχη το έφερε να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε στον πολιτικό τομέα μόλις το 1985 στην Ξάνθη. Ήταν από τους συντρόφους που προσωπικά εκτιμούσα πολύ την άποψή τους, όταν έπρεπε να αποφασιστεί κάτι, καθόλη την διάρκεια της αγωνιστικής μας πορείας στην Ξάνθη. Η πολιτική οξυδέρκεια και η τετράγωνη λογική του στην αντιμετώπιση οργανωτικών ζητημάτων, με εντυπωσίαζαν ευχάριστα. Δεν θυμάμαι να έχω δυσκολευτεί ποτέ να συμφωνήσω μαζί του στην λήψη αποφάσεων πάνω σε ιδεολογικά θέματα, όπως και για την συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις υπεράσπισης των ιδεών της Αριστεράς και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ήταν επόμενο ότι θα υπήρχε σύμπτωση απόψεων και θα βρισκόμασταν στο ίδιο μετερίζι διάσωσης της τιμής της Αριστεράς, όταν η πλειοψηφία των τοπικών στελεχών της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αποφάσισε να αποδεχτεί την συμβιβαστική στάση της ηγετικής ομάδας του μεταλλαγμένου κόμματος, να υπογράψει και να νομιμοποιήσει τα καταστροφικά για την χώρα μας μνημόνια.

Ως συντονιστής της Λαϊκής Ενότητας Ξάνθης, ο Άγγελος άφησε ανεξίτηλα την τελική αγωνιστική του σφραγίδα στις λαϊκές κινητοποιήσεις των αριστερών αγωνιστών στην πατρίδα μας. Διαρκή παρακαταθήκη για όσους έχουμε την τύχη να είμαστε ακόμη εν ζωή, αλλά και για τους πολύ νεότερους.

Αλλά και ως εργαζόμενος στην Τεχνική Υπηρεσία του νομού μας, ανέλαβες -εκτός των άλλων- με μεγάλη υπευθυνότητα, προς εξαιρετική τιμή μας, Άγγελε, ένα σημαντικό έργο που επέλεξε να σου αναθέσει η Πολιτεία. Αυτό της ανακαίνισης και ανάδειξης του «Σπιτιού» που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της μουσικής του εκπαίδευσης ο μουσικοσυνθέτης της γενιάς μας Μάνος Χατζηδάκις.

Όπως μας ανέφερε και ο σύντροφος και φίλος σου από τα μαθητικά χρόνια, πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προγραμματίζει στην γενέτειρά σου Αθήνα, ως ελάχιστο φόρο τιμής, με τους άλλους τότε κοινούς συντρόφους σας, μόλις το επιτρέψουν οι απαγορευτικές συνθήκες, το οφειλόμενο πολιτικό μνημόσυνο.

Άγγελε, όλοι οι σύντροφοί σου κι εδώ στην Ξάνθη, θα σε θυμόμαστε πάντα και υποσχόμαστε να μην παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας που έθετες σε κάθε ευκαιρία: Την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών κι αδικημένων στην καθημαγμένη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο.
Αντώνης Κοσμίδης