Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τον εμβολιασμό εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά του COVID-19, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν.

Σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», αφοσιωμένοι στο καθήκον τους, αψηφώντας τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Γι’ αυτό, ο εμβολιασμός του συγκεκριμένου προσωπικού προβλέφθηκε να ενταχθεί  στην πρώτη φάση, καθώς παρέχει υπηρεσίες σε ευπαθείς πολίτες, ανήμπορους και ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ΟΤΑ όφειλαν να συγκεντρώσουν τις δηλώσεις επιθυμίας του προσωπικού και στη συνέχεια να χορηγήσουν την πληροφόρηση στο αρμόδιο υπουργείο έως τις 30 Δεκεμβρίου στις 11.00 το βράδυ, ενώ το συμπληρωμένο βάσει των οδηγιών αρχείο να αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του υπουργείου για θέματα προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς, μέσα στο «αλαλούμ» του εμβολιασμού, φαίνεται ότι η διαδικασία εμβολιασμού των συγκεκριμένων εργαζομένων ανά την επικράτεια δεν ακολουθεί κάποιο οριζόντια διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ιδίων και των  ευπαθών ομάδων που εξυπηρετούν. 

Επειδή ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό της «πρώτης γραμμής», θα συμβάλει στην συνολική θωράκιση της δημόσιας υγείας της χώρας, επαναφέροντας  το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και καθιστώντας τις υπηρεσίες υγείας, άμεσα ανταποκρινόμενες και ασφαλείς απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»; 
  2. Με ποια κριτήρια έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;
  3. Πόσοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των δηλωθέντων και σε ποιους δήμους ανήκουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Γιώργος Μουλκιώτης

 

Ανδρέας Πουλάς

 

Ευαγγελία  Λιακούλη 

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Δημήτρης Μπιάγκης

 

Γιώργος Αρβανιτίδης

 

Αχμέτ Ιλχάν

 

Νάντια Γιαννακοπούλου

 

Χρήστος Γκόκας

 

Χαρά Κεφαλίδου

 

Μιχάλης Κατρίνης

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

Ανδρέας Λοβέρδος

 

Μπαράν Μπουρχάν

 

Απόστολος Πάνας

 

Γιώργος Παπανδρέου

 

Κώστας Σκανδαλίδης

 

Γιώργος Φραγγίδης