Αν και αναμένεται απαγόρευση της Αστυνομίας, αντίστοιχη με αυτή της 17ης Νοέμβρη, ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης καλεί σε κινητοποίηση για τις 6 Δεκέμβρη, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Αναλυτικά:

Καλούμε σε κινητοποίηση στις 6/12/20, ώρα 13:30 στην κεντρική πλατεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  

Στις 6 Δεκέμβρη 2008 ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα του αστυνόμου Κορκονέα στα Εξάρχεια. Η δολοφονία του Αλέξη έγινε εφαλτήριο για μία σύγκρουση με την ίδια την αυταρχική πολιτική που εφαρμοζόταν με στόχαστρο τη νεολαία, με σχολεία-εξεταστικά κέντρα, με τον νόμο Γιαννάκου και τη διαμόρφωση της γενιάς των 700 ευρώ, χωρίς προοπτικές διεξόδου. Στο πρόσωπο του Αλέξη η νεολαία ένιωσε να δολοφονείται η ίδια και οι προσδοκίες της.

12 χρόνια μετά η νεολαία βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, αφού το σύστημα έχει ξηλώσει μια σειρά από δικαιώματα που κατοχύρωσαν οι αγώνες και προσπαθεί να τσακίσει όποια κατάκτηση της έχει απομείνει. Η νεολαία βάλλεται από παντού αφού το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα δεν την αφήνει να ανασάνει. Βιώνει την επίθεση και την καταπίεση σε καθημερινό επίπεδο στην περίθαλψη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις ελευθερίες και στα δημοκρατικά της δικαιώματα.Hκυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της υγείας του λαού, δεν ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ, δεν οχύρωσε τους χώρους όπου λαός και νεολαία ζει και εργάζεται, δεν πήρε μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Αντίθετα έχει εκμεταλλευτεί την περίοδο της πανδημίας για να περάσει τους πιο αντιδραστικούς νόμους που τσακίζουν το μέλλον λαού και νεολαίας. 

Χαρακτηριστικό είναι το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, με αναπροσαρμογή του χάρτη της εκπαίδευσης μέσα από συγχωνεύσεις, κατατμήσεις, καταργήσεις ολόκληρων τμημάτων, με διαγραφές φοιτητών, με παράλληλα προγράμματα σπουδών, συμβούλια ιδρύματος, ρευστοποιώντας τα πτυχία μας,ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για την απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτά. Σε αυτά προστίθεταικαι η πίεση που έρχεται να ασκήσει και ο μηχανισμός της αξιολόγησης από την ΕΘΑΕΕ σε τμήματα και ιδρύματα, και που ορίζει ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένα τμήμα ή ίδρυμα στην αξιολόγηση, δηλαδή όσο πιο ευθυγραμμισμένο είναι, τόση μεγαλύτερη χρηματοδότηση θα λαμβάνει.  Ταυτόχρονα τα σχολεία και οι σχολές μας παραμένουν κλειστά, υποταγμένα στην «κανονικότητα» της τηλεκπαίδευσης. Έχει φέρει  έναν οδοστρωτήρα μέτρων που αφορούν όλους του τομείς της ζωής του λαού και ετοιμάζεται να προχωρήσει την επίθεση ακόμα παραπέρα. Ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την απλήρωτη δουλειά ανηλίκων με το νομοσχέδιο της Τεχνικής Εκπαίδευσης, επιδιώκει να διαλύσει το ωράριο και τον εργατικό συνδικαλισμό με το νομοσχέδιο Βρούτση, μετατρέπει τις συντάξεις ακόμη περισσότερο σε χαρτζιλίκια με την πρόθεση ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, με την έκθεση Πισσαρίδη περιγράφει μια επερχόμενη «ανάπτυξη» φτώχειας και τσακισμένων δικαιωμάτων.

Θεσμοθετείται η 10ωρη εργασία, η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας μέσω της τηλεργασίας, ενώ τσακίζεται το δικαίωμα στην απεργία και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Δεν ξεχνάμε τον νόμο που έσπευσε να περάσει η κυβέρνηση της ΝΔ για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά και τον νέο πτωχευτικό κώδικα που βγάζει στο σφυρί την λαϊκή περιουσία και την ίδια την αξιοπρέπεια του λαού.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μιλάει για ατομική ευθύνη, βάζοντας στο στόχαστρο την νεολαία, ως τη μόνη υπεύθυνη για τη διάδοση της πανδημίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την καταστολή στις πλατείες πριν κάποιους μήνες, αλλά και την καταστολή των μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων. Το κράτος θέλει να θωρακιστεί απέναντι στην κοινωνική βάση, χτυπώντας όχι μόνο όσους αντιστέκονται στις ορέξεις της, αλλά κι όσους δεν συμμορφώνονται στο 100% με όσα αποφάσισε και διέταξε.

Λαός και νεολαία έχουν μπει σε αγωνιστική τροχιά με μαζικές κινητοποιήσεις ήδη από το ξεκίνημα της πανδημίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους. Όλη αυτή η συσσωρευμένη οργή συγκεφαλαιώθηκε και ξέσπασε την ημέρα της 17ης Νοέμβρη, όπου παρά την απαγόρευση λαός και νεολαία βγήκαν στους δρόμους ζητώντας τα αυτονόητα, για το πώς θα εξασφαλιστεί η υγεία τους, για το πώς θέλουν να ζουν και να εργάζονται, απέναντι στην επίθεση που βιώνουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους από τη μεριά της κυβέρνησης.  Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης με τις δυνάμεις καταστολής να βρίσκονται εκείνη τη μέρα παντού, να κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις αλλά και να ασκούν ακραία βία, ενώ η έντονη παρουσία της αστυνομίας και η τρομοκράτηση του κόσμου έχει γίνει πλέον κανονικότητα.

Η δολοφονία του Αλέξη δε θα μείνει ως μια επέτειος βυθισμένη στο παρελθόν! Απέναντι σε όλα αυτά, χρέος του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος είναι να συνεχίσει να αντιστέκεται! Τρέμουν την νεολαία γιατί ξέρουν ότι μπορεί να αποτελέσει πυροκροτητή εξελίξεων, να βγει στους δρόμους μαζικά  να παλέψει και να  συμπαρασύρει και υπόλοιπα κομμάτια λαού. Ο Δεκέμβρης του 2008 έδειξε ότι η νεολαία ούτε έχει υποταχθεί, ούτε έχει αποδεχθεί το μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν και δεν φοβάται να συγκρουστεί με το κράτος και τους μηχανισμούς του. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι η νεολαία βράζει και δεν θα  μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως στις 17 Νοέμβρη, ο λαός και η νεολαία πρέπει να σπάσουν ξανά την απαγόρευση της κυβέρνησης, να βγούνε μαζικά στους δρόμους και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στην διαδήλωση. Να τιμήσουμε την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και να παλέψουμε για δωρεάν και καθολική περίθαλψη, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ζωή, στην εκπαίδευση και στην δουλειά, ενάντια στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία.

Σήμερα που και πάλι η νεολαία βρίσκεται στο προσκήνιο της επίθεσης. Σήμερα που καλείται να πληρώσει άλλη μια κρίση. Σήμερα που «φταίει για την εξάπλωση του ιού». Σήμερα που η κυβέρνηση επενδύει στην καταστολή και δηλώνει πως «Η ΕΛΑΣ είναι το ΕΣΥ της ασφάλειας μας». Να βγούμε μπροστά, να αντισταθούμε. Να δείξουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς!