Σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη”αναφέρει:

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Ιουνίου 2020 ένα από τα σοβαρότερα θέματα  ήταν η δημιουργία βάσεων για να τοποθετηθούν οι ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που απαιτούνται, ως προσωρινή λύση, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι υποχρεωτική σε ολόκληρη τη χώρα, άρα και στον Δήμο Ξάνθης, από το σχολικό έτος 2020-21 και εφεξής, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 27-6-2019 (πριν από 1 ολόκληρο χρόνο). Ο  Δήμος Ξάνθης κατά συνέπεια οφείλει   να δημιουργήσει όλες  εκείνες τις κτιριακές υποδομές, προκειμένου να φοιτήσει το σύνολο των νηπίων και προνηπίων του Δήμου μας στα δημόσια νηπιαγωγεία. Για το σκοπό αυτό στις 19/12/2019 συναντήθηκε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με το Δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος δήλωσε τότε: «Η αξιοποίηση 12 αιθουσών στον Δήμο Ξάνθης είναι στις  άμεσες προτεραιότητες,  ώστε τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2020,  να είναι δυνατή η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Ξάνθης».

Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως ενώ η  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ζητά με βάση τα αριθμητικά στοιχεία την τοποθέτηση δώδεκα (12) προκατασκευασμένων αιθουσών προκειμένου να υπάρξει καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ο Δήμος Ξάνθης αποφάσισε την  τοποθέτηση μόνο  δέκα (10) αιθουσών. Από τις προγραμματισμένες αίθουσες  έχουν εξαιρεθεί οι δύο (2) αίθουσες που πρέπει να τοποθετηθούν στο 15ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης στον οικισμό του Δροσερού.

 Επισημάναμε την απουσία του 15ου Νηπιαγωγείου από την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής  και δυστυχώς οι απαντήσεις που πήραμε ήταν από απογοητευτικές μέχρι ψευδείς….  Ακούσαμε τις αντιφατικές αιτιάσεις του Δημάρχου και των αρμοδίων Αντιδημάρχων, οι οποίες μας δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό και αναπάντητα ερωτήματα για το γεγονός της εξαίρεσης των δύο αιθουσών που πρέπει να τοποθετηθούν στο 15ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά παράβαση του  νόμου ΜΗ  εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής σε ένα κομμάτι του Δήμου μας.

              Η πικρή αλήθεια δυστυχώς –και μακάρι να διαψευστούμε- είναι πως η περιοχή του Δροσερού είναι για άλλη μια φορά …αόρατη μετεκλογικά….

Να θυμίσουμε εδώ πως και  για την τωρινή και για την προηγούμενη δημοτική αρχή το αίτημα για ΜΙΑ (1) αίθουσα ΠΡΟΚΑΤ για τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής του Δροσερού βρίσκεται μάλλον στο καλάθι των αχρήστων…                                         Ενημερώνουμε και τους συμπολίτες μας πως  στην πλειοψηφία τους οι μαθητές των σχολείων του Δροσερού φιλοξενούνται …προσωρινά εδώ και 20 χρόνια σε 19 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες…. 

Ευτυχώς που η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς (αίτημα της αντιπολίτευσης από την αρχή της καραντίνας) και αποκαλύφθηκαν προθέσεις και ψέμματα…

              Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο μας και ειδικά στα νηπιαγωγεία είναι πολύ μεγάλο, αφού πολλές αίθουσες είναι ακατάλληλες  και οι προκατασκευασμένες αίθουσες που θα τοποθετηθούν αποτελούν μόνο μία πρόχειρη και αποσπασματική λύση. Δυστυχώς αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, πως η Δημοτική Αρχή, διαχρονικά, αφενός καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην εξεύρεση λύσεων και αφετέρου  αντιμετωπίζει το ζήτημα της σχολικής στέγης χωρίς κανέναν σχεδιασμό και όραμα. 

               Και επιτέλους, ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου μας, να ισχύει και για τα σχολεία του Δροσερού,  γιατί οι κάτοικοι του συγκεκριμένου οικισμού εκτός από ψηφοφόροι είναι και γονείς.