Ο πρώην Βουλευτής Ξάνθης και Υφυπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την κατάσταση στην Ξάνθη, η οποία αν και μετράει πληγές, παλεύει για να έχει τους ρυθμούς μιας ζωντανής πόλης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σ. Γιαννακίδης:

-Χαρακτηριστικό παράδειγμα λαθών είναι η Π.Ε. Ξάνθης που ήταν ήδη επιβαρυμένη από το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Είχε συγκριτικά αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά το πρόβλημα εντοπίστηκε μετά την άρση των περιορισμών.

-Υπάρχει καλύτερη πορεία, μετά τις αλλαγές που έγιναν στη διαχείριση.  Θετικό ότι υπάρχει μόνιμη παρουσία του ΕΟΔΥ και μαζικά διαγωνιστικά τεστ, όπως ζητούσε εξαρχής η αντιπολίτευση. Οι αλλαγές που έγιναν είναι ομολογία αποτυχίας του προηγούμενου μοντέλου. Το επιτελικός κράτος δεν “λειτουργούσε” και υπήρχε έλλειψη συντονισμού σε τοπικό επίπεδο. Θετικό ότι ενεπλάκη και ο Ιατρικός Σύλλογος. 

-Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού. 

-Το φαινόμενο είναι σε κάμψη, το πρόβλημα εντοπίστηκε στο Δήμο Μύκης, σε συνεννόηση και με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης. Αυτοδιοικητικοί αποφάσιζαν χωρίς να ενημερώνουν.

-Η περιοχή προσπαθεί να συνέλθει από τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις, η ύφεση θα είναι ισχυρή και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Απαιτείται συντονισμός των φορέων για να διεκδικήσουν ένα συνολικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της τοπικής οικονομοίας. 

– «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αποθεματικό από το οποίο αυτές τις δύσκολες στιγμές μπορεί όχι μόνο η Ξάνθη, αλλά και όλες οι περιοχές της Χώρας να στηριχθούν οικονομικά. Τώρα σε όλους και όχι σε λίγους και εκλεκτούς». Υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηριχθεί τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία. 

-Σε σχέση με το αίτημα μερίδας φορέων της Ξάνθης για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό σχολίασε: “Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές θα πρέπει να είμαστε απολύτως σοβαροί. Καλώς έγινε η σύσκεψη αλλά υπάρχουν θεσμοί και εκλεγμένοι φορείς και ο καθένας από τη θέση τους πρέπει να εργαστεί.” Να γίνει ένα ραντεβού με τον Πρωθυπουργό δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, θα μπορούσε και ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Ξάνθη.

-Δεν αρκούν οι εξαγγελίες αλλά χρειάζεται γρήγορη εφαρμογή. Πρέπει να γίνουν συστηματικές προσπάθειες για να μας βρει προετοιμασμένους το φθινόπωρο, που είναι κρίσιμο. 

-Η Ξάνθη έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο λόγω της τελευταίας έξαρσης με σημαντικές επιπτώσεις. Είναι μια απολύτως ασφαλής περιοχή αλλά εντοπίστηκε ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης, τόσο αρχικά όσο και τώρα και έχει επισημανθεί έγκαιρα από τους δημοσιογράφους της περιοχής. 

-Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 25 εκ ευρώ, που θα διατεθεί στις επιχειρήσεις με ειδική πρόνοια για την Ξάνθη. Αν οι εξαγγελίες δεν εξειδικευτούν και δεν δούμε τους αστερίσκους, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε ειδικότερα. 

-Πανέτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εκλογών.

-Για την υπόθεση Νοβάρτις, υπογράμμισε πως με τις τελευταίες εξελίξεις κατέρρευσε η θεωρία της σκευωρίας».

Αναλυτικά η συνέντευξη Γιαννακίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής