Σε ανακοίνωσή του η παράταξη του Πασχάλη Λύρατζη στο Δήμο Ξάνθης αναφέρει:

Η  ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ  και ο επικεφαλής της Πασχάλης  Λύρατζης  ζητούν από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη  και τον αντιδήμαρχό του, Μανώλη Φανουράκη να ζητήσουν μια δημόσια συγνώμη, για τις συμπεριφορές τους που θίγουν χιλιάδες συμπολίτες μας  και ιδιαίτερα τους Πόντιους, τους Μικρασιάτες, τους Αρμένιους, τους θρακιώτες, τους Εβρίτες, τους Κύπριους,  που παρόλο που τους έχουν δει σε δεκάδες εκδηλώσεις τους να     «τιμούν» τους νεκρούς και ξεριζομένους από τον τόπο τους αδερφούς μας , αυτοί με την παρουσία τους νομιμοποιούν όλα εκείνα τα «ακραία στοιχεία» που σκοπό έχουν να διαταράξουν την ειρηνική και φιλική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων .

Ιδιαίτερα θα πρέπει να ζητήσει όμως συγνώμη και από τους Έλληνες Πομάκους  και Έλληνες μουσουλμάνους που με αγώνες κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία.

Εμείς ως ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ θα φέρουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το επίκαιρο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. που καταδικάζει την εισβολή των Τούρκων στην Βόρεια Συρία, με την σφαγή άμαχου πληθυσμού, αναμένοντας την καθολική ψήφισή του.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι  δεν θα επιτρέψουμε ξανά τέτοιού είδους συμπεριφορές που θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Γιατί ας μην ξεχνάμε κύριε Τσέπελη και κύριε Φανουράκη ορκιστήκαμε να τιμούμε το σύνταγμα της Πατρίδας μας.

 

Ποινικός Κώδικας: Συγκαλύπτουν σκάνδαλα, διατηρούν όσα κατέκριναν

Η εσπευσμένη αλλαγή άρθρων του Ποινικού Κώδικα από τη νέα κυβέρνηση εξυπηρετεί μια μικροκομματική λογική καθώς η επιβεβλημένη και συνολική αναθεώρηση της προηγούμενης κυβέρνησης, απαίτησσε επιστημονική προετοιμασία αρκετών ετών. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν αγγίζει σχεδόν σε τίποτε τις αλλαγές που επέκρινε ως αντιπολίτευση.

Τους τελευταίους μήνες, κατηγόρησε αρκετές φορές το ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα είχαν επιφυλάξει ευνοϊκή μεταχείριση σε ποινές και αποφυλακίσεις, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση Φλώρου που αποφυλακίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές. Άλλοτε τα επιχείρημα ήταν ψευδή, άλλοτε αμφιλεγόμενο, όμως στην αναθεώρηση που εισάγει στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αλλάζει τίποτε από αυτά. Ιδιαίτερα στο θέμα των απολύσεων υφ’ όρους καταδικασμένων για σοβαρά αδικήματα καθώς και των αποσυμφορητικών νόμων, που δαιμονοοποίησε συστηματικά ως αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θίγει ουσιαστικά το παραμικρό. Προσχηματικά μόνο μεταβάλει τις διατάξεις για την απόλυση με περιοριστικους όρους ή “βραχιολάκι”, που μοιάζει με “φωτογραφική” εμμονή, πλην όμως δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο σε όσους ήδη εκτίουν ποινές.

Αντιθέτως, το πρωτοφανές είναι ότι χαλαρώνει την καταστολή απέναντι σε σοβαρά οικονομικά εγκλήματα και ανατρέπει τη φιλοσοφία του υφιστάμενου ποινικού δικαίου  καθώς περιορίζει τη δίωξη κακουργημάτων που αφορούν σε μεγάλα οικονομικά εγκλήματα όπως της απιστίας, μόνο κατ΄έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται αδικήματα όπως η απιστία και μεγάλες απάτες σε βάρος του Δημοσίου, οι οποίες σχεδόν στον απόλυτο βαθμό διώκονται μέχρι σήμερα, αυτεπάγγελτα. Ειδικά σε περιπτώσεις που πλήττεται το δημόσιο συμφέρον και, κυρίως, σε ΔΕΚΟ, ευρύτερο δημόσιο τομέα και τράπεζες, όπου κατά κόρον καταγράφονται οικονομικά εγκλήματα, είναι πρακτικά αδύνατο μια διοίκηση να οδηγήσει ένα δικό της σκάνδαλο στη Δικαιοσύνη, σε οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση. Η αναθεώρηση των επίμαχων άρθρων, μάλιστα, ανοίγει την πόρτα για να εξαφανιστούν ογκώδεις δικογραφίες και τεράστια σκάνδαλα που τελούν υπό διερεύνηση.

Κατά τα άλλα, αρκείται σε ανούσιες και υπέρμετρα σκληρές αλλαγές στην αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας” όπως την αντιλαμβάνεται με φρονηματική αντίληψη η ΝΔ, με χαρακτηριστική τη μετατροπή σε κακούργημα της κατοχής εκρηκτικών υλικών, με αποτέλεσμα σύντομα η κατοχή μιας μολότωφ να τιμωρείται με μεγαλύτερη, ίσως, ποινή από την απόπειρα επίθεσης με βαριά εκρηκτικά. Η ΝΔ δεν αγγίζει την ουσία του Ποινικού Κώδικα όπως αναθεωρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχεται σιωπηρά ως ορθή την κατεύθυνση του προς τον εξορθολογισμό και την αποκλιμάκωση ποινών.

Πάντως, αφού ως αντιπολίτευση η ΝΔ κατηγορούσε με ψευδή επιχειρήματα το ΣΥΡΙΖΑ ότι αποφυλάκιζε με το νέο Ποινικό Κώδικα, τίποτε δεν την εμποδίζει να ισχυριστεί τώρα ότι ως κυβέρνηση αποκατέστησε την “τάξη και ασφάλεια”. Όσο το κατάλαβαν κάποιοι τότε, άλλο τόσο θα το καταλάβουν και τώρα…