Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξιστορήσει κάποιος τη ζωή στο τσόχινο τραπέζι. Εκατοντάδες είναι οι ταινίες όπου μία παρτίδα παιχνιδιών με τράπουλα αποτέλεσε σημείο-κλειδί για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά είναι λίγες εκείνες οι οποίες αναφέρονται αποκλειστικά στο ίδιο το παιχνίδι. Ακόμα περισσότερο, είναι ελάχιστες οι ταινίες που δεν είναι μέρος μυθοπλασίας αλλά ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ίδιο το παιχνίδι!

Κάποτε έγινε ντοκιμαντέρ η ζωή του θρυλικού Στου Ούνγκαρ, αργότερα καταγράφηκε η έκρηξη του πόκερ σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ της προηγούμενης δεκαετίας. Τώρα ήρθε η σειρά των κυριών του πόκερ να μπουν στο κεντρικό πλάνο, χάρη σε μία ταινία που πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της στο Amazon Prime τον επόμενο Νοέμβριο. Δημιουργός και σκηνοθέτης είναι η Σάντρα Μορ και παραγωγός μία άλλη γυναίκα, η Κριστίν Μπίτι. Η ταινία «Βασίλισσες του πόκερ» καταγράφει την πορεία και την καθημερινότητα διαφόρων γυναικών των παιχνιδιών με τράπουλα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη θέση τους στο πράσινο τραπέζι, σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο. Κάνει αναδρομή στο πως ξεκίνησαν, στα πρώτα τους βήματα, αλλά και στο ερέθισμα που τις έκανε να ασχοληθούν με ένα άθλημα που κυρίως «απασχολεί» τους άνδρες.

Η απόπειρά της Μορτ να μεταφέρει τη ζωή του τραπεζιού με την πράσινη τσόχα στην οθόνη είναι επαναστατική, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συνδυάζει τα παιχνίδια με τράπουλα και την τέχνη. Πριν από μερικά χρόνια η Μαρία Κονίκοβα θέλησε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τα παιχνίδια τράπουλας και αποφάσισε να καθίσει η ίδια στο τραπέζι για να έχει ιδίαν άποψη. Σήμερα είναι πασίγνωστη επαγγελματίας παίκτρια! Η Μορ ακολούθησε την αντίθετη πορεία, αφού ήταν μία καταξιωμένη παίκτρια όταν αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με το αγαπημένο της άθλημα.

Η Μορ είχε ήδη διαπιστώσει από πρώτο χέρι το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν πλεονέκτημα στο πράσινο τραπέζι και μάλιστα με πολλούς και διάφορους τρόπους. Επέλεξε να παρουσιάσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει μία γυναίκα στο άθλημα, αφού πρώτα μεταμφιέστηκε σε άνδρα και έφτασε ως την τελική φάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Η ιστορία της καταγράφηκε στο βιβλίο της και τώρα κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα της με τη ταινία για την πλατφόρμα του Amazon Prime.

WPT Montreal Season 16

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μερικές από τις ισχυρότερες κυρίες του πράσινου τραπεζιού και καταγράφεται η γυναικεία παρουσία σε αυτά, από την εποχή της «Poker Alice» Άιβερς, έως την Μουσκάν Σέτι που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είναι η κορυφαία επαγγελματίας παίκτρια της Ινδίας. Στο τρέιλερ δεν είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Μορ σε ότι αφορά στο που ακριβώς θέλει να καταλήξει με την ταινία της, είναι όμως ξεκάθαρος ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ντοκιμαντέρ θέλει να αναδείξει ένα συγκεκριμένο στοιχείο, να υποδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με αυτό και πιθανώς να προσφέρει ιδέες και λύσεις για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, η Μορ αναδεικνύει τους αριθμούς: μόλις το 10% των παικτών που συμμετέχουν επαγγελματικά στα παιχνίδια με τράπουλα είναι γυναίκες. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς μόλις το 4,1% (ή 350 από τους 8569 συμμετέχοντες συνολικά) ήταν γυναίκες!

Οι «Βασίλισσες του Πόκερ» (ή «Poker Queens», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος) δεν είναι όμως μόνο απλή καταγραφή των γεγονότων. Η Μορ παίρνει και πάλι θέση ντυμένη ως άνδρας, ενσαρκώνει την προσωπικότητα του «Σια Λάιτα», που φυσικά είναι η ίδια μεταμφιεσμένη όπως και στην περίπτωση του βιβλίου της, για να αναδείξει τα ίδια προβλήματα. Η Μορ είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία, όμως η πρόταση της παραγωγού να δημιουργήσει η ίδια αυτήν την ταινία ήταν αρκετή ώστε να πει το «ναι» και να επιστρέψει στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Ο δικός της στόχος είναι να κάνει τις γυναίκες να μην επηρεαστούν από τις δυσκολίες: «Θέλω αυτή η ταινία να γίνει ότι ακριβώς είναι το «Ρόκι» για τους άνδρες. Να καταλάβουν όλες οι γυναίκες ότι οι δυσκολίες δεν σταματούν ποτέ, αλλά και ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Και αν έχουν στο μυαλό τους την ιδέα να ασχοληθούν με τα παιχνίδια με τράπουλα αλλά τυχόν νιώθουν απογοητευμένες από τις συνθήκες, να φορέσουν τα πιο όμορφα ρούχα τους και να επιστρέψουν στο πράσινο τραπέζι».