Η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε στο Δημαρχείο, το οποίο αποδείχτηκε μικρό  τελικά για τον κόσμο που βρέθηκε, είτε τους εκλεγμένους, επίσημους, συγγενείς, φίλους των δημοτικών συμβούλων.  Η Δημοτική Αρχή αποχωρεί την Κυριακή και από τη Δευτέρα νέος Δήμαρχος αναλαμβάνει ο Μανώλης Τσέπελης. Αν, βέβαια, δεν έχουν οξυγονοκολληθεί κάγκελα έξω από τις πόρτες, όπως σχολίασε εύστοχα ο Σταύρος Βλαχόπουλος.

θα έπρεπε η απερχόμενη δημοτική αρχή να έχει επιδείξει γενναιοδωρία και να προστατέψει την υστεροφημία της. Ούτε οι επιθετικές ανακοινώσεις χρειάζονται – που προδίδουν το συντάκτη- ούτε οι κόντρες της τελευταίας στιγμής, ούτε άλλες ενέργειες που κρίθηκαν μικροπρεπείς και δεν βρήκαν σύμφωνα ούτε τα μέλη παράταξης. Το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει με τα πείσματα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ακριβώς η αμετροέπεια και η αλαζονεία της εξουσίας ήταν που κρίθηκαν σοβαρά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Όχι μόνο για τον Δημαρχόπουλο…

Στην ορκωμοσία πάντως έγινε αισθητό στην ορκωμοσία ότι “επέστρεψε”, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η Βέτα Μήτσου στο Γραφείο Δημάρχου. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται -με βάση τις πληροφορίες- νέα Γενική Διευθύντρια, νέος προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών και γενικότερα ανακατατάξεις στα πρόσωπα, ώστε να επανέλθει μια ορθολογική και λειτουργική δομή διοίκησης.Σε μια μικρή πόλη που όλοι γνωρίζονται αυτό φαντάζει εύκολο. Με την προϋπόθεση όμως ότι ο Δήμαρχος δεν θα έχει “πλακωθεί” με τους μισούς υπαλλήλους και δεν θα τους έχει αλλάξει 2 με 3 φορές καθήκοντα.

Όπως δεν έχει περάσει απαρατήρητο, ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή διέκοψε συμβάσεις συνεργατών, κρίνοντας ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης του νέου Δημάρχου. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι δεξιός ή αριστερός, ή αν έχει πτυχία και διοικητική εμπειρία για να χειριστεί αυτές τις ισορροπίες και να μην φέρεται εκδικητικά. Χρειάζεται μόνο κοινός νους. Τα όσα έχουν συμβεί με τις διαθεσιμότητες υπαλλήλων , τις στερήσεις μισθών, τις “εξορίες” υπαλλήλων, τις εκδικητικές συμπεριφορές, τις απόπειρες πειθαρχικής εξόντωσης σε Δήμο Ξάνθης και ΔΕΥΑΞ προφανώς και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εθνικές εκλογές, από την άλλη,  τελείωσαν εδώ και 1,5 μήνα και ουσιαστικά κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ιστορικά, η Ξάνθη εξέλεξε 2 στους 3 βουλευτές από τη μειονότητα. Οι “εθνικώς ανησυχούντες” της Θράκης (όπως τους έχει ονομάσει ο Κώστας Γούναρης) είχαν αναγάγει για χρόνια σε απειλή για την ακεραιότητα της Θράκης, την περίπτωση να εκλεγούν δύο βουλευτές από τη μειονότητα. Τα σενάρια για το Προξενείο έδιναν και έπαιρναν και η κινδυνολογία επαναλαμβανόταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Τελικά όμως όταν η Ξάνθη εξέλεξε δύο μειονοτικούς βουλευτές ήταν … Δευτέρα μεσημέρι. Ούτε καν μνημονεύτηκε. Έτσι, ούτε “πράκτορες” του Τουρκικού Προξενείου είχαμε, ούτε “συνωμοσίες”, ούτε “κίνδυνος” για τη Θράκη υφίσταται, ευτυχώς όλα πάνε καλά ! Ίσως για τους πολύ “πατριώτες”, είναι προτιμότερο να εκλεγεί ένας δεύτερος μειονοτικός βουλευτής, αρκεί να μην εκλεγεί ένας πλειονοτικός από το ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ξέρει; Μεταξύ σοβαρού και αστείου, πάντως, είναι μια καλή αρχή αυτή.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τον τοπικό Τύπο, ο οποίος υπήρξε πολύ επιεικής με το ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του και σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλωστε, όσο αλλάζουν οι συσχετισμοί, τόσο επέρχεται και μια μετριοπάθεια στην κάλυψη των γεγονότων, ίσως και μια απομυθοποίηση προσώπων του παρελθόντος, που προσέδιδαν τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση. Άλλωστε, οι εμφύλιοι είναι αυτοί που προκαλούν μεγαλύτερη αγριότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυτό το συστατικό μέχρι τώρα.

Το αποκτά όμως,  στην – δύσκολη- πορεία προς τη διεύρυνση καθώς “μεγαλώνει” ως κόμμα εξουσίας. Και τοπικά φαίνεται ότι οι προσωπικές στρατηγικές όσων “ψήλωσαν πάνω από το μπόι τους” κάποια στιγμή θα εξαντλούσαν την υπομονή και θα ερχόταν η “έκρηξη”. Σε νεκρό χρόνο η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ με τους πρώην και νυν βουλευτές και άλλα στελέχη συνεδρίασαν για να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ειπώθηκαν πάρα πολλά που, όμως, αποτελούν εσωτερική τους υπόθεση.

Πάντως,  μετά από 4,5 χρόνια διαχείρισης της εξουσίας σχηματοποιήθηκαν οι διαφορετικοί πόλοι μέσα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πηγάζουν πια από τους στενούς συσχετισμούς μιας ολιγομελούς κομματικής γραφειοκρατίας αλλά από το πολύ ξεκάθαρο δείγμα λαϊκής ετυμηγορίας που αποτυπώθηκε στις 6 εκλογικές αναμετρήσεις από Μάιο μέχρι Ιούλιο. Κοινώς, όλα τα στελέχη σε όλες τις θέσεις “μετρήθηκαν” και “ζυγίστηκαν” στον απόλυτο βαθμό.

Η Νομαρχιακή, που έτσι κι αλλιώς υπολειτουργούσε στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις είναι πλέον “στον αέρα”. Στην συνεδρίαση του Ιουλίου υποβλήθηκαν και επίσημα μια σειρά από παραιτήσεις και πλέον, τουλάχιστον η μισή σύνθεση έχει αποσυρθεί. Το γεγονός ότι η Νομαρχιακή συνεχίζει να στέλνει διαρκώς ανακοινώσεις-αντιγραφές των κεντρικών ανακοινώσεων του κόμματος, θεωρώντας ότι κάνει πολιτική, είναι δύσκολο να εξηγηθεί με πολιτικούς όρους αλλά μάλλον με καιρικούς. Προφανώς σημαίνει ότι κάποιοι νομίζουν πως βρέχει. Κακώς…