Η επίσημη πρώτη γνωριμία των πολιτών της Καβάλας με την Προοδευτική Συμμαχία που στήθηκε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη γεμάτη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης.

Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Ραγκούσης και Σπύρος Δανέλλης ανέλαβαν να θέσουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, το νεοσύστατο προοδευτικό σχήμα.

Τις τομές με τη ΝΔ και τις συντηρητικές δυνάμεις έθεσε ως βασικό συγκολλητικό στοιχείο ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης. Αναφέρθηκε στην ιστορικής σημασίας σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων οι οποίες «δεν θέλουν να παραδοθούν στη δεξία» , συμπληρώνοντας ότι παρά τις ειλικρινείς αντιθέσεις εντός της συμμαχίας, υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις που φωτίζουν καθαρότατα τους λογούς που κρίθηκε αναγκαία αυτή η συμπόρευση. Κάνοντας μία αναδρομή στις πολιτικές που εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση (αύξηση κατώτατου μισθού, πλεόνασμα στους πολλούς, σύγκρουση με τη διαπλοκή) αναφέρθηκε στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και χαρακτήρισε χυδαίο το να αμφισβητείται ο πατριωτισμός όσων είναι υπέρμαχοι της. Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι κρίνεται αν η Ευρώπη θα κατευθυνθεί σε πολιτικές υπέρ των πολλών ή θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Ραγκούσης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπέγραψε συναινούσε στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Με τη σειρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης σημείωσε ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πρόοδος ή συντήρηση, αριστερά ή δεξιά και συμπλήρωσε πώς αυτό το δίπολο θα υπάρχει όσο υπάρχουν κοινωνικές αντιθέσεις. «Σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο» και αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και η Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία ήταν ικανά για να θέσουν τις προγραμματικές προϋποθέσεις της σύγκλισης. Χαρακτήρισε δύσκολο αλλά γοητευτικό το εγχείρημα και καταφέρθηκε κατά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ, την μεν αξιωματική αντιπολίτευση για ακραία νεοφιλελεύθερο και με έντονη πατριδοκαπηλεία, το δε κόμμα της κ. Γεννηματά ως «κακορίζικο», συμπληρώνοντας ότι διαγκωνίζεται με τη ΝΔ για την πιο αντιΣΥΡΙΖΑ ατάκα. «Η Ευρώπη ανασχεδιάζεται και είναι χρέος μας να μην κάνουμε πίσω» κατέληξε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους λόγους που η Ελλάδα έφτασε στη χρεοκοπία, χαρακτηρίζοντας την περίοδο Σημίτη ως ονείρωξη. Αναφέρθηκε στις πολιτικές του ΔΝΤ και των θεσμών, τις οποίες υιοθετεί τώρα η ΝΔ και σημείωσε τις τομές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις συνεχείς αξιολογήσεις που έπρεπε να περάσει η χώρα και τόνισε ότι σ’ αυτές τις διαφορές στήθηκε η Προοδευτική Συμμαχία. «Δεν βελτιώθηκαν όλα ξαφνικά και γνωρίζουμε τον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, όμως δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας απέναντι στον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ως στοίχημα της συμμαχία, η οποία «έχει διαφορετικές οπτικές, αλλά κοινό στόχο». Μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στους μιντιάρχες που αναπαράγουν fake news τονίζοντας ότι απέναντι τους θα πρέπει να στηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο το οποίο, όσες πιο πολλές επιθέσεις δέχεται, τόσο περισσότερο να δυναμώνει.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των φετινών Ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα ‘χει διατητή τον ελληνικό λαό και συνέκρινε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τονίζοντας ότι «αποδείξαμε ότι για τη δική μας Αριστερά δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι». Πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος στις Ευρωεκλογές αποτελεί πολιτική ψήφο, εν αντιθέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τις χαρακτήρισε «πρώτο γύρο».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης. Επίσης, οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά και Μαρία Τζαμπάζη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Άρης Βέρρος, ο υποψήφιος δήμαρχος Θάσου, Δημήτρης Θεοδωρίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος, Τάσος Αποστολίδης.

Από το Κόκκινο Καβάλας