Εβδομάδα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας 15-21 Απριλίου 2019 «Η αρχαιολογία στην Οθόνη».

Ο επιτυχημένος θεσμός της εβδομάδας δράσης για την προβολή του
πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζεται φέτος για 6η χρονιά, έχοντας ως θέμα: «η αρχαιολογία στην Οθόνη».

Από τις ιστορικές ταινίες της Cinecittà και τα αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ
ως τις κινηματογραφήσεις ταινιών και διαφημιστικών σε χώρους
αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α., οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία είναι
άρρηκτα συνδεδεμένα με την 7η Τέχνη, ήδη από τις απαρχές της. Άλλοτε ως σκηνικό και άλλοτε ως θέμα, η Αρχαιότητα και ο Μεσαίωνας αποτελούν
αγαπημένα μοτίβα των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ ιδιαίτερη θέση στον οθόνη καταλαμβάνει ο αρχαιολόγος, ως πρωταγωνιστής ταινιών μυθοπλασίας είτε ως ο ειδικός επιστήμονας στα ιστορικά και αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ. Ο διάλογος μεταξύ του κινηματογράφου και της Αρχαιολογίας είναι διαρκής και δυναμικός, καθώς το περιεχόμενο των ταινιών μεταβάλλεται και ποικίλει, ανάλογα με τις εξελίξεις, κυρίως στον κινηματογράφο, αλλά κάποιες φορές και στην αρχαιολογική έρευνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 15 Απριλίου έως την Κυριακή 21
Απριλίου 26 Μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε όλη τη
χώρα, ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση του ΣΕΑ, συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσης, με προβολές ταινιών, με συζητήσεις με τους δημιουργούς τους και με το κοινό, με περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποτέλεσαν σκηνικό ή θέμα γνωστών ταινιών κ.α.. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την Παρασκευή 19 Απριλίου στην Αθήνα την οποία συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, το αναλυτικό πρόγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Το πρόγραμμα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης