2-3 πράγματα που ξέρω για… 

Στον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων

 

Παρασκευή 25  Ιανουάριου 2019

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ, ο ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης.

Η συμβολή του στην ενσωμάτωση της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα». 

Με τον Αλέξανδρο Αλεξανδρή, Πρέσβη ε.τ. και π. πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Πρέσβης  Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής του Φαναρίου.

Τις Πανεπιστημιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στην Αγγλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway College Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες. Στη συνέχεια αναγορεύθηκε διδάκτωρ από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα (1980).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Mc Gill στο Μόντρεαλ του Καναδά  από το 1980 έως το 1982 και εξέδωσε στα αγγλικά το σύγγραμμα του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» το 1983.

Σειρά μελετών του για τις ε/τ σχέσεις, τον ελληνισμό της Ίμβρου και Τενέδου, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στη Δανία, στον Καναδά και στην Τουρκία. Συμμετείχε επίσης σε διεθνή συνέδρια και παρουσίασε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα της Ελλάδος το 1982 και υπηρέτησε στην  Κύπρο (1991-1997), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον  ICAO με αρμοδιότητα τα αεροναυτικά ζητήματα, και υπήρξε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη (2003-2008) και στο Τορόντο (1999-2003). Στη Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ θήτευσε στο Τμήμα Μειονοτήτων της Διεύθυνσης Τουρκίας (1982-1987) και ήταν μέλος της επιτροπής προώθησης της κυπριακής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1997-1999). Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο 2013 υπήρξε  διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη. Έκτοτε και μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε ως Πρέσβυς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη και στους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς στην Γενεύη.

Τιμήθηκε από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα ενώ κατά τη θητεία του στην Κύπρο έλαβε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Αύγουστο του 2016 χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριαρχείο κκ. Βαρθολομαίο Άρχων Μέγας Ρήτωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γενεύη διατέλεσε και εκπρόσωπος της Ελλάδος στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΙCRC) και συνεργάστηκε στενά με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού ιδίως στα θέματα που αφορούν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Στήριξε και πρόβαλε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού. Κατά την εξαετή θητεία του στην Κύπρο ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και συνεργάστηκε με τις κυπριακές προσφυγικές οργανώσεις, ενώ ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως τους αναξιοπαθούντες και ηλικιωμένους ομογενείς της Πόλης και της Ίμβρου.

 Ο Χαρίσιος Βάμβακας (1872-1952) ήταν γόνος πλούσιας εμπορικής οικογένειας από την Κοζάνη. Σπούδασε Νομικά στη Γενεύη. Μετά το τέλος των σπουδών του μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνδέεται με τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ’.

Το 1911 ήρθε στην Ελλάδα και τέθηκε στην υπηρεσία της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος τον εκτιμούσε και τον εμπιστευόταν τόσο, ώστε τον πήρε μαζί του στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, ως αντιπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τα ζητήματα της Θράκης και του Αλύτρωτου Ελληνισμού της.

Το 1919 οι Βούλγαροι, εις εφαρμογήν των συμφωνηθέντων με τη Συνθήκη του Νεϊγύ απεχώρησαν από τη Δυτική Θράκη και η περιοχή τέθηκε υπό διασυμμαχικό έλεγχο και το καθεστώς διακυβέρνησής της καθορίστηκε με διάταγμα του αρχιστρατήγου Συμμαχικών Δυνάμεων Ανατολής Φρανσαί Ντ’ Εσπεραί που όρισε αντιπρόσωπό του το Γάλλο στρατηγό Σαρπύ. Ο Βάμβακας ορίστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην περιοχή.

Οι συνθήκες που αντιμετώπισε από της αναλήψεως των καθηκόντων του, στις 19/9/1919 ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες. Έπρεπε να αποδείξει την κυριαρχία του Ελληνισμού σε μια Θράκη που δεν είχε Έλληνες! Όφειλε, επίσης, να δημιουργήσει συμμαχίες με εκπροσώπους χωρών που επιβουλεύονταν τα εδάφη μας, η καθεμιά για δικούς της γεωστρατηγικούς λόγους.  Το αποτέλεσμα της οκτάμηνης διπλωματικής δραστηριότητας που ανέπτυξε ήταν εντυπωσιακό. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλούσε πλέον στους Μεγάλους της Ευρώπης από θέση ισχύος.

 Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριζόταν κανείς πως διοικητής, ενόσω η Θράκη τελούσε υπό διασυμμαχική διοίκηση δεν ήταν ο Σαρπύ. Ουσιαστικά ήταν ο Χαρίσιος Βάμβακας. Οι εξελίξεις σύντομα δικαίωσαν τον αγώνα του. Στις 14 Μαΐου 1920 τα ελληνικά στρατεύματα με επικεφαλής το στρατηγό Ζυμβρακάκη έμπαιναν θριαμβευτικά στην Κομοτηνή. Οι σύμμαχοι αναγνώριζαν τη συμβολή της Ελλάδος στον πόλεμο και της επέστρεφαν κάτι που πάντοτε της ανήκε. Τη Θράκη.

*Οι ομιλίες που πραγματοποιούνται στο Μουσείο αναμεταδίδονται ζωντανά στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 και στο www.radioxanthi.gr

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες -κρατήσεις θέσεων: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7   Τηλ.: 25410 25421