Τις προτεραιότητες, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία, έθεσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Όπως ανακοινώθηκε, θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τομέα, στον οποίο η Κυβέρνηση, υπό τον απελθόντα Aν. Υπουργό Αλέξη Χαρίτση, έφτασε την χώρα στην πρώτη θέση απορροφητικότητας, από τα ισχνά ποσοστά που την παρέλαβε.

Ο 33χρονος υφυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες την μείωση των χρόνων αξιολόγησης, ελέγχου και πληρωμής των επενδύσεων, καθώς και την καλύτερη διαφήμιση των προγραμμάτων και την μεγαλύτερη υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μικροεπενδυτών.

Όπως τόνισε, «είναι δεδομένο ότι αυτή η Κυβέρνηση, παρά τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε τα προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, καθώς, έτσι, ανακτάται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής κυριαρχίας της και το δικαίωμα να αποφασίζει και να χαράζει δικές της πολιτικές, προφανώς στο πλαίσιο και στους κανόνες που ορίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση κι η Ευρωζώνη. Κι αν λάβουμε υπόψη και την απόφαση για το χρέος, καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος για τα επόμενα 15 χρόνια, στα οποία έχουμε όλες τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, να επενδύσουμε και πάνω στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και στο συγκεκριμένο Υπουργείο, να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε μαζί με την κοινωνία την μεταμνημονιακή περίοδο, να αποκαταστήσουμε αδικίες του παρελθόντος και να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που υπέφερε όσα υπέφερε τα τελευταία χρόνια».

ΕΣΠΑ: Πολύτιμο εργαλείο, διότι έχουμε σχέδιο

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, επισήμανε ότι «και τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, για να εξυπηρετήσουμε τους στόχους και τους σκοπούς μας, που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μεγαλύτερη ώθηση της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Ένα εργαλείο από μόνο του δεν είναι καλό ή κακό. Ο τρόπος, με τον οποίο το χρησιμοποιούμε, καθορίζει την αποτελεσματικότητά του. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καλή δουλειά του προκατόχου, ο οποίος έχει ανεβάσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη, να υπερβούμε συγκεκριμένες αδυναμίες και να καταφέρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα και τα μέγιστα οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Υπογράμμισε, δε, ότι «είμαστε σε υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας. Είμαστε πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και αρκετοί αξιωματούχοι και η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με όσα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναπαυτούμε. Πρέπει να οξύνουμε περισσότερο τις παρεμβάσεις μας για να προσχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα.

Σε σχέση με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, είναι λογικό το ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο, διότι δεν υπήρχε κάποιος κεντρικός σχεδιασμός, ένα όραμα στο οποίο θα ήθελαν να οδηγήσουν τη χώρα.

Επομένως, η έλλειψη ενός συνεκτικού, μακρόπνοου σχεδίου για την ελληνική οικονομία είχε οδηγήσει και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να μην αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και σχέδιο έχει και μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα».

Προτεραιότητες μετά την ΔΕΘ

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παράπονα σχετικά με τους χρόνους που απαιτούνται για τις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και πληρωμής όσων θέλουν να ενταχθούν ή εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Σημείωσε ότι αυτά τα ζητήματα «είναι από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αποτελούν ένα από τα κομβικά στοιχεία, στα οποία θα ρίξουμε μεγάλο βάρος των δυνάμεών μας κατά το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ξεπεραστούν τέτοιου είδους δυστοκίες και ανεπάρκειες».

Επίσης, αποδεχόμενος ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης για τα προγράμματα, γνωστοποίησε ότι αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει το Υπουργείο αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Η ενημέρωση των μικρομεσαίων για το σύνολο των προγραμμάτων, τα οποία είναι ανοιχτά ή επίκειται το άνοιγμά τους, είναι ένα ζήτημα, το οποίο, μετά τη ΔΕΘ, οφείλουμε να οργανώσουμε περισσότερο, προκειμένου το σύνολο των παραγωγικών φορέων (επιμελητήρια, μικρομεσαίοι, ιδιώτες μικροεπενδυτές) όχι μόνο να ακούσουν για την ύπαρξη των προγραμμάτων, αλλά να μπορέσουν να εμβαθύνουν, να τα αξιοποιήσουν και να πετύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», είπε. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η χρήση των προγραμμάτων θα συντελέσει στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Είμαστε ευχαριστημένοι για τη μείωσή της σε σημαντικό βαθμό, όμως δεν πανηγυρίζουμε γιατί απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να γίνει αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, για να φτάσουμε σε μια επόμενη καλύτερη μέρα σε σχέση με όσα ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Στάθη Γιαννακίδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: