Eντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της Έρευνας της διαΝΕΟσις για τις αντιλήψεις των Ελλήνων όσον αφορά στους Θρακιώτες που φαίνεται να πρωταγωνιστούν σε μια σειρά από κατηγορίες και αντιλήψεις για συγκεκριμένα θέματα. 

Η έρευνα που αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, διεξήχθη για τρίτη χρονιά από την MRB το 2018.

Οι κάτοικοι στη Θράκη είναι με διαφορά οι πιο ευρωπαϊστές της χώρας καθώς με τις απαντήσεις τους έρχονται πρώτοι σε όλες τις κατηγορίες που περιέχουν θετικές εκτιμήσεις γύρω από την Ε.Ε. και τη θέση της χώρας σε αυτή, το ευρώ, τους θεσμούς και την εμβάθυνση της Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Παρά την πίστη τους στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον πάντως είναι δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε. με βάση τις διασπαστικές κινήσεις που εκδηλώνονται, ειδικά από ακραία στοιχεία σε όλη την Ευρώπη.

Όμως, δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά θέματα που απασχολούν τους Έλληνες αλλά ακόμη περισσότερα. Έτσι λοιπόν με βάση τις απόψεις που εκφράζουν στη μέτρηση της κοινής γνώμης οι κάτοικοι της Θράκης είναι οι πρώτοι σε θετικές γνώμες για μουσουλμάνους, οι πλέον φιλικοί και ανεκτικοί με τα θέματα της προσφυγικής κρίσης και της μετανάστευσης ενώ είναι επίσης πρώτοι στην Ελλάδα και στις απόψεις υπέρ της αυτόματης απόδοσης ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και γενικότερα στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπέρ της κάνναβης, κατά του εθνικισμού, υπέρ σύνθετης ονομασίας για ΠΓΔΜ !

Είναι επίσης πρώτοι στις απόψεις υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης τόσο για ιατρική χρήση όσο και για προσωπική, τελευταίοι στην αποδοχή της αντίληψης “Έλληνας γεννιέσαι” και πρώτοι στην αποδοχή της γνώμης “Έλληνας γίνεσαι”.

Είναι τελευταίοι στην αποδοχή της πολιτικής ταυτότητας του εθνικιστή και, το πλέον εντυπωσιακό, πρώτοι σε όλη τη χώρα στην αποδοχή της λύσης του Μακεδονικού με σύνθετη ονομασία (σε ποσοστό 36,6% με μ.ο 27,7%.)

Οι πιο θρησκευόμενοι στην Ελλάδα

Είναι επίσης οι πιο θρησκευόμενοι από όλους τους  Έλληνες σε ποσοστό που ξεπερνά το 97% όταν στην υπόλοιπη χώρα ο μέσος όρος είναι στο 84%.  Πάντω, οι Θρακιώτες δηλώνουν πάνω από το μέσο όρο ότι ο καπνός που παράγουν τα αεροπλάνα είναι επειδή… μας ψεκάζουν, σε σε ποσοστό 32% ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι 28%

Συνολικά πάντως η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται προοδευτική, φιλελεύθερη και ανεκτική σε συγκεκριμένες κατηγορίες και φοβική, ξενόφοβη και πολύ συντηρητική σε άλλες κατηγορίες, δείχνοντας τις αντιφάσεις της χώρας.

Όλα τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας, αναλυτικά ΕΔΩ

Η ταυτότητα της έρευνας

Ποιο είναι το “προφίλ” του Έλληνα το 2018; Ποιες είναι οι απόψεις και οι πεποιθήσεις των Ελλήνων για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα; Η έρευνα της διαΝΕΟσις επαναλαμβάνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και αποκαλύπτει μια σειρά από πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες σήμερα.

Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).

Όπως πάντα, από τον Απρίλιο του 2015 που διεξήχθη για πρώτη φορά, η δημοσκοπική έρευνα περιλάμβανε συνολικά πάνω από 70 ερωτήσεις με περισσότερες από 200 μεταβλητές, που καταγράφουν τις απόψεις των Ελλήνων σε μια σειρά από θέματα: από τις αντιλήψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν, μέχρι τις απόψεις για την οικονομία, τη μετανάστευση, τα ατομικά δικαιώματα, την εκπαίδευση, θρησκεία, τη σεξουαλική παρενόχληση, ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το εύρος των συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν από αυτό το πλήθος στοιχείων είναι εξαιρετικά μεγάλο και χρήσιμο για ερευνητές, φοιτητές, δημοσιογράφους, αναφέρουν οι υπεύθυνοι

Πηγή διαΝΕΟσις