Με τον διορισμό δύο νέων τοποτηρητών στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής, συνεχίζεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των δύο υπέργηρων Μουφτήδων, σε εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα για την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους. 

Τη σχετική απόφαση υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Ιωάννης Σάββας, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.1920/1991.

Toποτηρητής στη Μουφτεία Ξάνθης ορίζεται ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ του Μπεχρή ενώ στη Μουφτεία Κομοτηνής ο Τζιχάτ Χαλήλ του Μπιλάλ.

Τα πρώτα στοιχεία για τους δύο Τοποτηρητές

Σε ότι αφορά στον Τοποτηρητή της Ξάνθης, θεωρείται ο μοναδικός ιμάμης που ήλεγχε και αναφερόταν μέχρι σήμερα στον απερχόμενο Μουφτή Σινίκογλου ενώ είναι άγνωστες οι θεολογικές του σπουδές. Στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε διένεξη με τον πρώην Τούρκο Πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, τον οποίο είχε μηνύσει.

Ο τοποτηρητής της Κομοτηνής είναι γνωστής θεολογικής επάρκειας και διδάκτωρ Θεολογίας ενώ είναι επίσης διδάσκων στο Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών που λειτουργεί στο ΑΠΘ.