Mε αυξημένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που συνταξιοδοτεί υποχρεωτικά τους Μουφτήδες στη  Θράκη, οδηγώντας στην έξοδο τους δύο νυν Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ λευκό ΝΔ και ΚΚΕ και κατά η Χ.Α.

Με αρκετές αιχμές ήταν η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά στη Βουλή στη συζήτηση της τροπολογίας,  επιρρίπτοντας ευθύνες σε μια σειρά από φορείς και ακραίες φωνές της περιοχής που έχουν αντιδράσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος, όπως και σε αυτή που έφερε η κυβερνηση και κινδυνολογούν κάνοντας λόγο για δάχτυλο της Άγκυρας.  

Όπως είπε, ο ίδιος και η Αριστερά επί δεκαετίες υποστηρίζουν την εκκοσμίκευση του ρόλου της θρησκείας. Αυτή είναι η άποψη της κοινωνίας της Θράκης, σύμφωνα με τον κύριο Μουσταφά, που θέλει τους θρησκευτικούς ηγέτες να εμμένουν στα αμιγώς πνευματικά τους καθήκοντα. Όπως είπε, οι υπάρχοντες Μουφτήδες υπήρξαν ξεκομμένοι από την κοινωνία και προσκολλημένοι στις πολιτικές ηγεσίες, στις οποίες επιχειρούσαν να γίνουν αρεστοί.

“Σήμερα σας βρίζουν αλλά στο βάθος σας ευγνωμονούν”

“Κύριε Υπουργέ, μπορεί οι μουφτήδες να σας βρίζουν σήμερα αλλά στο βάθος της ψυχής τους σας ευγνωμονούν γιατι θα γλιτώσουν από την ανυποληψία και θα ζήσουν με ειρήνη το υπόλοιποι της ζωής τους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μουσταφά Μουσταφά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρία, έλυσε ήδη πολλά προβλήματα ενώ ίσως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την αναμενόμενη καταδίκη της Ελλάδας να οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων.

“Κομματικός στρατός” οι ιεροδιδάσκαλοι

“Άχρηστος θεσμός οι ιεροδιδάσκαλοι” ανέφερε ο Μουσταφά Μουσταφά που σχολίασε και την παράγραφο που παρατείνει το θεσμό τους  “Έίνα ένας άχρηστος και αχρείαστος θεσμός, Καθιερώθηκε για να δημιουργηθεί ένας κομματικός στρατός στη Θράκη, ένα ιερατείο του ισλάμ στον πλαίσιο στην περιοχή, χρήσιμο για τη χειραγώγηση των πιστών στο πλαίσιο της θρησκευτικοποίησης της μειονότητα” είπε χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις.