Κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα της εφαρμογής της Σαρία στη Θράκη, προανήγγειλε ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Επι Κοινωνία της ΕΡΤ 3 και απαντώντας σε ερώτηση για το αναχρονιστικό καθεστώς ανέφερε ότι «Για το θέμα της Σαρία, θα δείτε στο επόμενο διάστημα ότι θα υπάρξουν κινήσεις. Δεν είμαι αρμόδιος να το ανακοινώσω αλλά θα δείτε εξελίξεις»

Μάλιστα διευκρίνισε ότι αυτές θα είναι το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου αναμένεται αποφαση μετά την προσφυγή μουσουλμάνας κατοίκου της Θράκης για υπόθεση κληρονομικού δικαίου.

Η Σαρία στη Θράκη

Η Σαρία στη Θράκη είναι η ύπαρξη δικαστικών αρμοδιοτήττων για υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου από τους διορισμένους Μουφτήδες, που αποφασίζουν με βάση τον ιερό ισλαμικό νόμο ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και κατά την επικύρωση των αποφάσεων από τα πολιτικά δικαστήρια.

Για αρκετές δεκαετίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη επισημαίνουν την ανάγκη κατάργησής της καθώς η εφαρμογή θρησκευτικού νόμου που παράγει έννομα αποτελέσματα καθώς και οι διακρίσεις που επιφυλάσσει σε βάρος των γυναικών, αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το νομικό πολιτισμό της Ευρώπης.

Την πιθανότητα ανάληψης δράσης για το θέμα της Σαρία είχε επισημάνει σε δηλώσεις της και η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, χαρακτηρίζοντας ώριμες τις συνθήκες για αλλαγές σε συνδυασμό με την απόφαση του ΕΔΑΑ.