Η αστυνομική λογοτεχνία «βουτά» στις σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας» σύμφωνα με την Ε. Χουσνή, συγγραφέα, η οποία παρουσιάζει το Σάββατο στις 19.00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Μάνος Χατζιδάκις, (Βενιζέλου 17) στην Ξάνθη το αστυνομικό μυθιστόρημα “Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα”

Το βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ) και οι εκδόσεις Κύφαντα σε συνδιοργάνωση με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της κας. Έλενας Χουσνή “Το παιδί με την ριγέ μπλούζα” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα. Στην εκδήλωση αυτή  θα συμμετέχουν με την εισήγηση τους  οι: Εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος, η Παιδοψυχίατρος κα Καραλανίδου Αναστασία,  η  Διδακτωρ Εγκληματολογιας   κα .Δανιήλ Ν.Ερμιόνη  και ο συγγραφέας κος. Μπουζάρας Δημήτρης.

Η συγγραφέας μίλησε στο xanthi2.gr για το βιβλίο και την εκδήλωση:

Το νέο βιβλίο πραγματεύεται ένα ευαίσθητο θέμα και αρκετά σύγχρονο. Πως συλλάβατε την ιδέα για μια τέτοια αφετηρία;

Ένα, πράγματι πολύ ευαίσθητο, όπως λέτε, θέμα το οποίο μετρά, στη ζοφερή σημερινή εικόνα του, κάποια χρόνια ζωής αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο παλιό όσο και η κοινωνία μας. Γιατί, δυστυχώς, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν είναι κάτι καινούριο. Και η κοινωνία μας έχει πάψει προ πολλού «να πέφτει από τα σύννεφα» από περιπτώσεις που γίνονται γνωστές και δεν είναι λίγες. Πάντοτε συνέβαινε. Απλώς στο παρελθόν έμπαιναν αυτές οι περιπτώσεις κάτω από το «κοινωνικό χαλί», κρύβονταν και αποσιωπούνταν και τα παιδιά αφήνονταν έρμαια της «δύστυχης» τύχης τους. Σήμερα, όμως, στα κεκτημένα της εποχής είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του παιδιού και υπάρχει άλλη πρόνοια τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και ως κοινωνική αντίληψη. Και πάλι όμως, γινόμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων περιστατικών. Και δίπλα σε αυτά έρχεται και το διαδίκτυο να προστεθεί ως χώρος αλίευσης θυμάτων. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται και προσπαθεί, πάντα στα πλαίσια και τους περιορισμούς ενός λογοτεχνικού έργου, να επισημάνει τους κινδύνους. Η ιδέα γεννήθηκε σταδιακά. Ξεκίνησε από το προσωπικό μου ενδιαφέρον για το έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη χώρα μας που είναι σπουδαίο. Ακολούθησε μια εκτενής έρευνα γύρω από το πώς λειτουργούν τα κυκλώματα αυτά. Στη συνέχεια υπήρξε μια «νεκρή» περίοδος που δεν ένιωθα σίγουρη αν θέλω να καταπιαστώ με ένα τέτοιο θέμα. Στο τέλος όμως υπερίσχυσε αυτή η φωνή μέσα που έλεγε ότι πρέπει να το κάνω. Και κάπως έτσι γεννήθηκε «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα».

Είναι κάτι παραπάνω από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Πώς θα το χαρακτηρίζαμε;

Θα έλεγα ότι είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονη την κοινωνική διάσταση. Ένα κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Όπως γνωρίζετε η αστυνομική λογοτεχνία από τη φύση της ασχολείται, εντρυφεί, βουτά στις σκοτεινές γωνιές της ζωής, της κοινωνίας, της ανθρώπινης φύσης. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όμως, έχει κατά πολλούς πάρει τη θέση αυτού που παλαιότερα ονομάζαμε κοινωνικό μυθιστόρημα. Πέρα, λοιπόν, από τον αμιγώς αστυνομικό μύθο, που αφορά ένα τουλάχιστον έγκλημα, την προσπάθεια εξιχνίασής του, τα στοιχεία που ο εκάστοτε ερευνητής έχει και την αγωνία του ίδιου του αναγνώστη να βρει τον ένοχο, το αστυνομικό μυθιστόρημα κάνει και μια πολιτική και κοινωνική ακτινογραφία. Και νομίζω ότι «Το παιδί με τη Ριγέ μπλούζα»- επιχειρεί τουλάχιστον- να προσεγγίσει την κοινωνική διάσταση ενός τεράστιου και σκοτεινού προβλήματος όπως αυτό του ηλεκτρονικού εγκλήματος και των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας. Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο – πλην ελαχίστων..λογοτεχνική αδεία- είναι πραγματικά ενώ προσπάθησα να κάνω και μια προσέγγιση που αφορά το πώς η κρίση μπορεί να επηρεάσει, διευκολύνει ή ακόμη και να μεταλλάξει το έγκλημα και πως μια κοινωνία εν κρίσει γίνεται πιο ευάλωτη.

Τόσο οι αναφορές όσο και μεγάλο μέρος των βιβλίων σας, συμπλέκουν τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα και την κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Γιατί αυτή η επιλογή;

 Πρόκειται για μια τριλογία που έχει ως φόντο της την οικονομική κρίση. Το πρώτο βιβλίο «Στα άδυτα.. των δυτών» είχε ως θέμα του τον ορυκτό πλούτο της χώρας και ειδικότερα τα πετρέλαια – πόσο επίκαιρο σκέφτομαι σήμερα-, το δεύτερο «Η χρυσή εκδίκηση» τα ενεχυροδανειστήρια και «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» την παιδική πορνογραφία. Ακριβώς επειδή είναι απόλυτα σύγχρονα, περιγράφουν δηλαδή το τώρα, φωτογραφίζουν την κοινωνία μας όπως είναι στο απόλυτο παρόν, δεν μπορούν παρά να έχουν την αληθοφάνεια που απαιτείται. Γι` αυτό και προηγήθηκε μεγάλη έρευνα και για τα τρία. Από εκεί και πέρα όμως, μιλάμε για λογοτεχνία, για αστυνομική λογοτεχνία εν προκειμένω. Άρα το βασικό είναι να στηθεί μια ιστορία δεμένη και ενδιαφέρουσα, με τις σωστές ποσότητες ερωτήσεων και απαντήσεων, με ενδιαφέροντες ήρωες και μια πλοκή που να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Εύχομαι ειλικρινά να το έχω πετύχει αν και μόνοι αρμόδιοι να το κρίνουν αυτό είναι πάντα οι αναγνώστες. Ο λόγος τώρα που επέλεξα να «στήσω» τις ιστορίες στην σημερινή πραγματικότητα, στο σκηνικό της κρίσης ήταν γιατί ένιωσα πως με όσα συμβαίνουν, κοσμογονικά, πρωτοφανή, επώδυνα, στις ζωές και στην χώρα μας, δεν θα μπορούσα να αδιαφορήσω και να προσπεράσω ένα τέτοιο ζοφερό σκηνικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα βιβλία, η λογοτεχνία ευρύτερα έχει απαντήσεις στα όσα δύσκολα βιώνουμε. Αλλά, κατά την άποψή μου, ορισμένες φορές, δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί και να τα προσπερνά. Αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη και απόφαση του συγγραφέα.

Η εκδήλωση στην Ξάνθη έχει και μια δεύτερη διάσταση που είναι η επιμόρφωση των γονέων και της κοινωνίας για τα θέματα της παιδικής πορνογραφίας και των κινδύνων του διαδικτύου. Πόσο νηφάλια προσεγγίζουν το θέμα οι γονείς; 

Το πάνελ της παρουσίασης είναι πολύ δυνατό και θεωρώ ότι θα γίνει μια πολύπλευρη και πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο πολυσύνθετο θέμα της παιδικής κακοποίησης,  στα πλαίσια  πάντα που μπορεί αυτό να γίνει σε μια παρουσίση βιβλίου. Θεωρώ ότι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς δεν είναι ούτε αδιάφοροι ούτε ανίδεοι. Οι περισσότεροι- και σωστά – αγωνιούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη, αν πάντα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου. Με την ευκαιρία όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την καταπληκτική Δήμητρα Πυργελή για την διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και τους αξιολογότατους ομιλητές, τον Δημήτρη Μπουζάρα, συγγραφέα, και τις κυρίες Καραλανίδου Αναστασία, παιδοψυχίατρο και Δανιήλ Ερμιόνη, διδάκτορα εγκληματολογίας. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και προσωπικά στον επικεφαλής Γιώργο Παπαπροδρόμου για την αμέριστη και πολύτιμη βοήθειά του στην έρευνα που προηγήθηκε του βιβλίου. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία διεύθυνση που επιτελεί ένα πολύ σπουδαίο έργο. Στην παρουσίαση θα έχουμε την χαρά να έχουμε και εκπρόσωπο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος που , είμαι σίγουρη, ότι θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα να πει. Περιμένω λοιπόν με πολλή μεγάλη χαρά και ανυπομονησία την παρουσίαση του βιβλίου στην Ξάνθη.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΜΠΛΟΥΖΑ

«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα…» Η εικόνα του επανήλθε στο μυαλό της. Μικροσκοπικό, αδύνατο. Λεπτά μακριά πόδια, όμορφα μάτια, χέρια παιδικά, κορμί παιδικό. Και δίπλα στο κομματιασμένο σώμα του ένα μπλουτζίν παντελόνι και ένα ριγέ μπλουζάκι. «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα», είπε και ήξερε ήδη πως ήθελε να μάθει τα πάντα γι’ αυτό.

Στις σκοτεινές γειτονιές του διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρανομία στήνει παγίδες στα ανύποπτα ανήλικα θύματά της. Διώκτες και διωκόμενοι, θύτες και θύματα αναμετρώνται σε μια ιστορία στην οποία νικητής πρέπει να είναι η ίδια η ζωή. Μαζί της και η παιδική αθωότητα, θησαυρός που δεν εκποιείται. Το παιδί με την ριγέ μπλούζα στοιχειώνει τη σκέψη της δημοσιογράφου Νάνσυ Καρβούνη. Όσο προχωρά την έρευνά της για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδυσώπητα πλοκάμια τους. Όμως, όπως πάντα, υπάρχει το φως που αχνοφέγγει πίσω από τα σκοτάδια. Εγγύηση ότι η μάχη δεν έχει χαθεί…

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΜΠΛΟΥΖΑ»

Μια γροθιά στο στομάχι δίνει η Έλενα Χουσνή με το βιβλίο της «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα». Μα όπου υπάρχει απελπισία, υπάρχει και ελπίδα. Δυνατή, υπαρκτή, σχεδόν καθημερινή ιστορία που μας αφήνει άφωνους. Ευτυχώς.

Τιτίνα Δανέλλη, συγγραφέας

«Παράλληλες ιστορίες που σταδιακά συγκλίνουν και γίνονται ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με φόντο τον αδυσώπητο ζοφερό κόσμο της εκμετάλλευσης της παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία. Ένα κόσμο γεμάτο σκοτεινά κι επικίνδυνα μυστικά. Η Έλενα Χουσνή, με το τρίτο της βιβλίο, δείχνει να καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στον χώρο του κοινωνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, αναδεικνύοντας το θέμα με την απαιτούμενη ισορροπία σκληρότητας και ευαισθησίας».

Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας

Διαδίκτυο και ηλεκτρονικό έγκλημα, ως λέξεις – έννοιες μιας νέας πραγματικότητας την οποία βιώνουμε, θίγονται με τρόπο γλαφυρό και διακριτικό στο βιβλίο της Έλενας Χουσνή. Στο «Παιδί με τη ριγέ μπλούζα» ξετυλίγεται η πλοκή μιας σκοτεινής υπόθεσης, πτυχές της οποίας ακουμπούν στη νέα τεχνολογική τάξη πραγμάτων.

Γιώργος Παπαπροδρόμου, επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σύντομο βιογραφικό

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Έθνος και Έθνος της Κυριακής, ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου. Επίσης εργάστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση Σάμου, και σήμερα είναι Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου.

Το 2012 το μυθιστόρημά της της Άλικο σαν το… Αίμα έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Νωρίτερα, το 2009, είχε βραβευθεί από την ΠΕΛ με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα και περιοδικά