Αναμενόμενη ήταν σύμφωνα με τον Θανάση Ξυνίδη η απόφαση για τα μη πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης του Βατοπεδίου αφού “από την υπόθεση έλλειπε ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι οι πολιτικοί των οποίων το αδίκημα παραγράφηκε με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.”

“Οι ευθύνες όταν ξεκινήσαμε δεν αφορούσαν μόνο την Κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και κάποια μέλη της κυβέρνησης Σημίτη από το 98” ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Επικοινωνίας της ΕΡΤ 3 ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης την περίοδο που ξεκίνησε η υπόθεση, το 2003, που σημείωσε ότι από τότε ήταν ορατό ότι θα βρεθούν εκτεθειμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

“Με την ίδιο σεβασμό που χαίρονται σήμερα κάποιοι θα πρέπει να σεβαστούν ότι οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται διότι εκτελούσαν κυβερνητικές ανταλλαγές και χαίρονται οι πολιτικοί που έδωσαν τις εντολές” είπε και σημείωσε ότι η παραγραφή λόγω του άρ. 86 του Συντάγματος δεν είναι παραγραφή και ότι αν ήθελαν οι πολιτικά εμπλεκόμενοι, θα μπορούσαν να ζητήσουν να δικαστούν.

Παράλληλα σημείωσε ότι τόσο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο του 2003 όσο και στο Εφετείο πρόσφατα για το αστικό σκέλος της υπόθεσης έχει κριθεί ότι η Μονή δεν έχει καμία ιδιοκτησία στη Λίμνη και στηλίτευσε τις πολιτικές αποφάσεις από το 1998 και έπειτα, με αποκορύφωμα την απόφαση της Κυβέρνησης Καραμανλή που δεν δέχθηκε την έκδοση απόφασης για το ιδιοκτησιακό. Τέλος πρόσθεσε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη “για όσα σκανδαλώδη έγιναν στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου”

Δείτε ΕΔΩ την εκπομπή (μετά το 40ο λεπτό)