Ένα νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα λειτουργεί στην Ξάνθη σύντομα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. 

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν για το σχέδιο αυτό, στην πόλη της Ξάνθης θα δημιουργηθούν 4 νέες μονάδες υγείας αστικού τύπου. Δεν θα έχουν καμία σχέση με το ΠΕΔΥ ή το Νοσοκομείο ενώ ήδη έχει ζητηθεί και η συνεργασία του Δήμου για την επιλογή των θέσεων όπου θα δημιουργηθούν. Οι νέες αυτές μονάδες θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και θα στελεχώνονται από Γενικούς Ιατρούς (ή παθολόγους) και 2 νοσηλευτές.

Οι ασθενείς θα απευθύνονται στις μονάδες υγείας της πόλης και όταν κριθεί από τον γιατρό, θα παραπέμπονται στο ΠΕΔΥ για περαιτέρω εξετάσεις ή στο Νοσοκομείο, αν κριθεί κάτι τέτοιο.  Τα 3 Κέντρα Υγείας, αγροτικού Τύπου (Αβδήρων, Εχίνου, Σταυρούπολης) θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μαζί με τα νέα Κέντρα θα υπάγονται,  συνολικά,  στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Η σύστασή τους φαίνεται πως ρυθμίζεται νομοθετικά αυτές τις ημέρες ενώ θα ονομάζονται “τοπικές ομάδες υγείας”.

Αυτονόμηση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου;

Όλο αυτό το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν θα έχει – όπως και σήμερα- καμία σχέση με το Νοσοκομείο, όπου επίσης θα επιχειρηθούν αλλαγές και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτονόμησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που θα έχει δικούς του γιατρούς σε 24ωρη βάση και δεν θα απασχολεί τους Γιατρούς των Κλινικών.

Εξαγγελίες, πάντως, δεν έχουν γίνει για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, που αναμένεται συνολικά για όλη τη χώρα και ο στόχος, όπως φαίνεται, είναι ο διαχωρισμός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποσυμφόρηση της λειτουργίας των Νοσοκομείων και των Επειγόντων.