Την εκτίμηση ότι η απλή αναλογική  θα οδηγήσει σε ακυβερνησία στους Δήμους κάνει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σχολιάζοντας τις προωθούμενες αλλαγές του Υπουργείου Εσωτερικών και την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Π. Σκουρλέτη στην Ξάνθη σε δήλωσή του στο Κανάλι 6. 

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης “το βασικό είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι ο  τρόπος εκλογής του Δημάρχου. Όπως σημειώνει, σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται και δεν μπορούν να πληρωθούν, παρότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση” και αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα δυσλειτουργίας στην αυτοδιοίκησης που θα έπρεπε να επιλυθούν και μάλιστα άμεσα πριν το ζήτημα του εκλογικού νόμου, κατά την άποψή του.

“Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με τον ίδιο τρόπο, η αλλαγή αφορά στην αναλογικότητα και τη συλλογικότητα στα δημοτικά συμβούλια. Ο κάθε Δήμαρχος ανήκει κάπου, δεν κρυβόμαστε, αλλά με αυτό το νόμο δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει πρόβλημα ακυβερνησίας και δεν θα προχωρά τίποτε. Μας βρίσκει αντίθετους τόσο στο Δήμο όσο και στην ΚΕΔΕ” , ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα με τη διάταξη που προωθείται και για το λόγο αυτός πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, αντιδρούν.