Περίπου 100 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση τη θέση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην εκπαίδευση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διημέρου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 18 Μάρτη, Διεθνούς Κινητοποίησης Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Διοργανώνεται από την ΚΕΕΡΦΑ σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, Σύλλογο Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης Αποφοίτων ΕΠΑΘ και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Το διήμερο άνοιξε με την παράσταση των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Δροσερού που ερμήνευσαν μονολόγους ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές ήταν “Ένας δυνατός συμβολισμός για το πόσο δεμένη είναι η μοίρα των καταπιεσμένων που ζουν σε συνθήκες που δεν έχουν επιλέξει”.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι της ΠΕ Θράκης του Συνδέσμου Τυφλών, Σταύρος Κουδουμάκης, και της ΠΕ Ξάνθης του Σωματείου ΑμεΑ Γιάννης Κουρπαλίδης καθώς και ο εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, Τζεμαλή Μηλιαζήμ.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός (ανεργία, ανύπαρκτη προσβασιμότητα, κλπ) και η αγωνία για το μέλλον (περικοπές επιδομάτων, συντάξεων) που βιώνουν τα ΑμεΑ, αλλά και τα ζητήματα ένταξης στην εκπαίδευση που αφορούν και τα παιδιά των προσφύγων ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της Ευρώπης του ρατσισμού και των μνημονίων. “Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την καλλιέργεια δεσμών αλληλεγγύης του εργατικού κινήματος και του αναπηρικού κινήματος μέσα από την κοινή δράση με πρώτο σταθμό τις 18 Μάρτη. “ αναφέρουν οι διοργανωτές και τονίζουν:

“Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο με τη συζήτηση “Κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης της Χρυσής Αυγής” με ομιλητές τους Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, το Θράσο Αβραάμ, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων στα ΜΜΕ Λέσβου και το Μιχάλη Τσορμπαζόγλου, καθηγητή Ειδικής Αγωγής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ.”