Δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία η “Κόκκινη Παλίρροια”  που εμφανίστηκε την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία του Αη Γιάννη, στην Ξάνθη. 
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών, Κώστα Ορφανίδη, από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, το κόκκινα χρώμα μάλλον οφείλεται σε  πληθυσμό του δινομαστιγωτού Noctiluca. “Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που παρουσιάζει ένταση αυτή την εποχή, ενώ η υποχώρησή του δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς εξαρτάται από τις υδρολογικές συνθήκες” αναφέρει ο Κ. Ορφανίδης.

Τα δινομαστιγωτά είναι φωτοσυθετικοί οργανισμοί που έχουν βιοφωτισμό και λειτουργούν περίπου ως πυγολαμπίδες δημιουργώντας το φαινόμενο της κόκκινης παλίρροιας. Η ύπαρξή τους οφείλεται κυρίως σε ευτροφισμό και δυνητικά μπορεί να παράγουν νευροτοξίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την Ξάνθη, η “Κόκκινη Παλίρροια” εμφανίστηκε και στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Καθησυχάζουν οι υπηρεσίες

Πάντως η περίπτωση του Αη Γιάννη δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ενώ από το Λιμεναρχείο που επιλήφθηκε, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν κολυμβητές ενώ λόγω της μικρής του έκτασης δεν είναι επικίνδυνο για τα αλιεύματα.