Την παραίτηση του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού ζήτησε με παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη Νίκος Ανταμπούφης.

“Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού προχώρησε σε μια ανάρτηση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τον έκαναν άθελά του ρατσιστή και φασίστα. Καλούμε τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού να εξηγήσει και να εξηγηθεί για όσα έγραψε και να διευκολύνει τη δημοτική αρχή με την άμεση παραίτησή του. Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε τον Δήμαρχο να τον αντικαταστήσει άμεσα” είπε.

Είναι ιδιωτική συνομιλία, υποστήριξε ο Π. Λύρατζης

“Δεν είναι δήλωσή μου αλλά μια ανάρτηση – ιδιωτική συνομιλία μεταξύ των φίλων μου. Δεν πιστεύω ότι αυτό με χαρακτηρίζει ως φασίστα ή ρατσιστή” ανέφερε, απαντώντας ο Πασχάλης Λύρατζης, διαβάζοντας στο δημοτικό συμβούλιο την γραπτή δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα και που ζητά ανάκληση της αντίστοιχης ανακοίνωσης της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ .Ρώτησε τον Ν. Ανταμπούφη αν υιοθετεί τους χαρακτηρισμούς της Νομαρχιακής ενώ άφησε αιχμές εναντίον ΜΜΕ που δεν κατονόμασε για τη στάση τους, χαρακτηρίζοντας ατυχές το γεγονός εν μέσω καρναβαλιού.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μέσα στο αποκορύφωμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού η κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος εξέδωσε ανακοίνωσή εναντίον του Π. Λύρατζη, καλύπτοντας τον Πρόεδρο ενώ ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει το μέρος του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού.

Στην απάντησή του ο Νίκος Ανταμπούφης διάβασε την ανάρτηση Λύρατζη λέγοντας επι λέξει “μας έκαναν ρατσιστές χωρίς να θέλουμε, μας έκαναν φασίστες χωρίς να θέλουμε” είπε και πρόσθεσε πως “τα περί ψευτιάς τα επιστρέφουμε” και κάλεσε τον Π. Λύρατζη να διαβάσει και την επόμενη επίμαχη φράση του. Κατά τα άλλα αμφισβήτησε ότι τα 52 χρόνια της ιστορίας του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού αντιπροσωπεύονται από το πρόσωπο του Π. Λύρατζη, καταλήγοντας ότι “εν μέσω Καρναβαλιού όφειλε να είναι πιο προσεκτικός εκτός αν δεν αντιλαμβάνεται το βάρος όσων έγραψε ή το βάρος της θέσης του”.

Παρεμβάσεις αντιπολίτευσης

Παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Μπένης, που σημείωσε ότι έκανε μια δήλωση ως πρόσωπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξέσπασε μια κόντρα με τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ που έχει να κάνει με το πρόσωπο αλλά και με τον πολιτισμό. “Εμείς σαν Κέντρο Πολιτισμού, όπου είμαι μέλος του Δ.Σ.,  πήραμε μια απόφαση να απαντήσουμε σε αυτό το θέμα. Δεν αφορά το Καρναβάλι και το Δημοτικό Συμβούλιο αυτή η υπόθεση και θα λυθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα να μεγεθύνουμε το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.”

Το λόγο πήρε και ο Μ. Φανουράκης που ανέφερε ότι αν πρόκειται για ιδιωτική συνομιλία του Π. Λύρατζη δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά αν το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού έχει πάρει σχετική απόφαση. Από την πλευρά του ο Ι. Καμαρίδης εξέφρασε τη στήριξή του στον Π. Λύρατζη και διαφώνησε με τον όρο του φασίστα”.