Υπογράφηκε από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιώργο Ιωαννίδη, η ένταξη της Πράξης «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανόπαιδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης»

Στόχοι  της δράσης είναι:

•    η ισορροπημένη γλωσσική ανάπτυξη καθώς και η επιδίωξη τα νήπια να κατακτήσουν σταδιακά την «προσθετική διγλωσσία», δηλαδή τη γνωστική επάρκεια στην άνετη χρήση δύο γλωσσών προφορικά και γραπτά, σε εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου η μητρική γλώσσα χρησιμοποιείται ως γλώσσα υποστήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής.

•    η αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου.

•    η έγκαιρη εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και η προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Κυβερνητικές επιλογές για τα θέματα της μειονότητας

Η εφαρμογή στα νηπιαγωγεία όπου φοιτούν παιδιά της μειονότητας προχωρά μετά από σχετική διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών βουλευτών στη Θράκη και σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων με βάση τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της μειονότητας, που οριστικοποιήθηκαν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη, όπως ο νόμος για την εκπαίδευση των δασκάλων του τουρκόφωνου προγράμματος καθώς και άλλες που αναμένεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Η Πράξη θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει συνολικό προϋπολογισμό 401.594,84 ευρώ.