Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε ο εκπαιδευτικός Χότσικα Νιχάτ  και υποχρεώνει  το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης να δεχτεί τον Μαθηματικό στα καθήκοντά του με βάση το Νόμο 4415/2016 και τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, την 1η Φεβρουαρίου. 

Η απόφαση που ορίζει την άμεση επιστροφή του εκδόθηκε την Τρίτη και κοινοποιήθηκε ήδη στο ιδιωτικό σχολείο ενώ η μη εφαρμογή της επισύρει την ποινική διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, πριν από 10 μέρες υπήρξε αντίστοιχη αίτηση από το σχολείο που ζητούσε να του απαγορεύεται η είσοδος, και η οποία απορρίφθηκε ενώ μετά από μια ώρα μαθήματος ο εκπαιδευτικός είχε αποπεμφθεί και πάλι από το σχολείο. Τον εκπαιδευτικό εκπροσωπεί ο δικηγόρος Δημήτρης Σαλτούρος που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα δικαστική απόφαση ενώ οι Πρόεδροι τόσο της ΟΙΕΛΕ όσο και της ΣΙΕΛΒΕ αναμένεται να παραβρεθούν στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.