Τέσσερα χρόνια μετά την δημόσια διαπόμπευση τους από τις αρχές, αθώες κρίθηκαν πριν από λίγο οι 11 οροθετικές γυναίκες οι οποίες επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό HIV/AIDS, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Για τις τρεις από αυτές η ποινική δίωξη έπαψε λόγω θανάτου, ενώ οι υπόλοιπες υποδέχτηκαν  την απόφαση, μέσω χειροκροτημάτων και δακρύων χαράς.

Την αθώωσή τους ζήτησε και ο εισαγγελέας της έδρας, αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν και όσα… δεν προέκυψαν, όπως χαρακτηριστικά είπε, από την διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

«Δεν θα αναφερθώ σε όσα προέκυψαν, κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά όσα δεν προέκυψαν» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός και συνέχισε: «Δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους.

»Προϋπόθεση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Ζητώ να παύσει η ποινική δίωξη για όσες έχουν αποβιώσει και να αθωωθούν οι υπόλοιπες κατηγορούμενες».

Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση των 8 από τις 11 οροθετικές γυναίκες (οι τρεις δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή) από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή ενώ για το αδίκημα του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών επισήμανε πως έχει υποπέσει σε παραγραφή καθώς μετατράπηκε σε πταίσμα.

Οι κατηγορούμενες που ήταν παρούσες στη δίκη αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες. Μία από τις κατηγορούμενες ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία της: «Έκανα πολλές προσπάθειες για να απεξαρτηθώ (…) Το πως ήμουν και πως είμαι, είναι δυο διαφορετικά πράγματα».

Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε ότι σας προσήγαγαν;

Απάντηση: Τη συγκεκριμένη ημέρα γιατί η εντολή τους ήταν τέτοια. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90 – 100 γυναίκες, άδειασαν οι δρόμοι εκείνο το βράδυ! Όλες όσες συνελήφθησαν ήταν γνωστές φυσιογνωμίες στην Αστυνομία και όλες έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Eφημερίδα των Συντακτών