To θέμα του ΣΔΑΝΞ με την ουσιαστική υποβάθμιση του μετά την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων από την Περιφέρεια ΑΜΘ, τέθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικου Συμβουλίου τη Δευτερα, με ερώτηση της παράταξης Ανταμπούφη, που ζήτησε να υπάρξει μια επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, ανέφερε ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για το Δήμο της Ξάνθης αλλά για όλους τους Δήμους καθώς σήμερα ο Σύνδεσμος λειτουργεί και διαχειρίζεται τα απορρίμματα της περιοχής και όχι μόνο. Όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Ξάνθης, η τύχη του συνδέσμου δεν έχει κριθεί και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει τη λειτουργία του. Όπως είπε δεν κινδυνεύει ο Σύνδεσμος ή η δουλειά των 55 εργαζομένων από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά ίσως κινδυνέψει από τα νομοθετήματα του επόμενου διαστήματος.

Μαλιστα, όπως αποκάλυψε, υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ και έχει εξασφαλιστεί ότι θα παρίστανται οι Δήμοι της Ξάνθης στις συνεδριάσεις το φορέα ως παρατηρητές ενώ εκτίμησε ότι τα πνεύματα οξύνθηκαν από την απόφαση της ΔΙΑΜΑΘ το καλοκαίρι για το κόστος διαχείρισης που καθορίστηκε σε 37 ευρώ ανά τόνο, που είναι μικρό και αναντίστοιχο, απόφαση που στη συνέχεια ανακλήθηκε.

Η απάντηση δεν ικανοποίησε το Νίκο Ανταμπούφη που εκτίμησε ότι ο Δήμος διστάζει να τα βάλει με τη ΔΙΑΜΑΘ και την αφήνει να αποφασίζει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ξάνθη.

Ερώτηση για τα απορρίμματα από Μπένη-Καμαρίδη

Κοινή ερώτηση για τα απορρίμματα κατέθεσαν και οι παρατάξεις Μπένη και Καμαρίδη που επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα στην πόλη ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μποζ Ραμαδάν, απάντησε πως δεν κατανοεί το νόημα της ερώτησης καθώς θα έπρεπε να δωθούν συχγαρητήρια στην υπηρεσία για το έργο που επιτελεί με μειωμένο προσωπικό και εξιστόρησε μια σειρά από αλλαγές που έχουν γίνει, όπως στο ωράριο αποκομιδής, στις αντικαταστάσεις κάδων, στις ποσότητες ανακύκλωσης και στην αποκομιδή της δημοτικής αγοράς.

Eρωτήσεις των παρατάξεων

Η απόρριψη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήταν το θέμα που έθιξε με ερώτησή της η παράταξη Συμμετέχω και η παράταξη Νέα Εποχή. Στην ερώτηση, οι συνδυασμοί Μπένη-Καμαρίδη δεν θέτουν τόσο το θέμα της απόρριψης, όσο αυτό των έργων που προγραμματίζει η Τεχνική Υπηρεσία για το επόμενο διάστημα.

Η ερώτηση απευθυνόταν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θ. Ηλιάδη, αλλά ανέλαβε να απαντήσει ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος που σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά έργα στον προγραμματισμό και δεν μπορεί κάποιος να προτάξει κάποιο από αυτά εφόσον όλα περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και όταν θα υπάρχει ωριμότητα, τότε θα είναι ανακοινώσιμο. “Αυτή τη στιγμή όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν έργα που έχουν καθυστερήσει αρκετά και πρέπει να δημοπρατηθούν άμεσα αλλά οι διαδικασίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν τις δημοπρατήσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά το Γενάρη.” σημείωσε.

Παράπονα από τα Κιμμέρια για έργα της ΔΕΥΑΞ

Σε άλλη ερώτηση, της παράταξης Μπένη υπήρξε η κατηγορία κατοίκων των Κιμμερίων που υποστηρίζουν ότι πρόσφατα εργολάβος εμφανίστηκε στην περιοχή για το έργο της διάνοιξης αποχετεύσεων και κατηγορείται ότι κατέστρεψε τα ιδιωτικά φρεάτια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Μ. Σδρέβανο, το έργο αφορά στη διακλάδωση και κατασκευή πλαϊνών φρεατίων και αρνήθηκε ότι ο εργολάβος επενέβη στα ιδιωτικά φρεάτια. Από την πλευρά του σύμβουλος Σ. Μπαντάκ, παρουσίασε φωτογραφίες με επεμβάσεις υποστηρίζοντας ότι ο εργολάβος πήγε σε ιδιωτικά φρεάτια και έχουν σημειωθεί καταστροφές.

Το θέμα έφτασε στο αν οι κάτοικοι των Κιμμερίων πληρώνουν ή όχι τέλη χρήσης αποχέτευσης, ζήτημα στο οποίο επενέβη ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανώλης Τσέπελης που ανέφερε ότι για να χρεώσει ο Δήμος τους δημότες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο ενώ ο Μ. Σδρέβανος συμπλήρωσε ότι εφόσον περνά μπροστά από ένα σπίτι ο κεντρικός αγωγός πρέπει να επιβληθεί το τέλος σύνδεσης.