Την Ξάνθη επισκέφθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην ΑΜΘ ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Ξάνθη ο Σ. Θεοδωράκης και πριν τη βόλτα του στην αγορά της πόλης και τις συζητήσεις με επαγγελματίες,  επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στα Κιμμέρια και ειδικότερα τα κτίρια των πολιτικών μηχανικών.

Εκεί τον υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Καθηγητής του Τμήματος Πολ. Μηχανικών Θανάσης Καραμπίνης, συνοδευόμενος από τον Αντιπρύτανη Φώτη Μάρη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Χρήστο Καραγιάννη και καθηγητές του τμήματος. Ο Πρόεδρος του Ποταμιού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις ενώ μπήκε και στο -κατάμεστο- αμφιθέατρο όπου δίδασκε Μαθηματικά ο Καθηγητής Β. Παπαδόπουλος. Συνομίλησε με τον Καθηγητή και τους φοιτητές ενώ βγήκε selfie μαζί τους, πριν αποχωρήσει.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Πρύτανης Θανάσης Καραμπίνης και οι συνεργάτες του, ενημέρωσαν το Σταύρο Θεοδωράκη για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο, τα τμήματα, τους φοιτητές σε κάθε πόλη και την σημαντική διάσταση που έχει το Δημοκρίτειο για τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο από άποψη οικονομική αλλά κυρίως από άποψη κοινωνική.

Αναφέρθηκε στις υποδομές του Πανεπιστημίου, την εξωστρέφεια, τη φοιτητική μέριμνα σε εστίες και τις δωρεάν μετακινήσεις όλων των φοιτητών προς τα campuses και τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που επικρατούν σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τα ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που στηρίζουν την οικονομική αυτοτέλεια του ιδρύματος.

Τα ξενόγλωσσα τμήματα του ΔΠΘ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ξενόγλωσσα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της μη υπογραφής του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος , αφήνοντας αιχμές στις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας από τον Χ. Μπαλτά και έπειτα, για την άρνησή τους να συναινέσουν στην καταβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό τμήμα, έστω και ελάχιστων, όπως προβλεπόταν για τα τμήματα, που συγκέντρωσαν ενδιαφέρον σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης, όπως υποστήριξε.

Ευχήθηκε να είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί το Δημοκρίτειο

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Θ. Καραμπίνης ευχήθηκε στον αρχηγό του Ποταμιού να γίνει κάποτε Πρωθυπουργός και είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί το ΔΠΘ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής και στις δηλώσεις του σημείωσε ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά όσα έχει επιτύχει το Δημοκρίτειο, προσθέτοντας ότι όλη η Ελλάδα θα έπρεπε να μπορεί να δει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει το Πανεπιστήμιο και όσα έχει κάνει το ΔΠΘ. “Η χώρα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, στα δικά της παιδιά” σημείωσε και κατέληξε λέγοντας “Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γίνεται σπουδαία δουλειά”, κάτι που θεωρεί ότι είναι οδηγός και  για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

“Δεν είναι προεκλογική περίοδος”

Ερωτηθείς για πολιτικά ζητήματα ο Πρόεδρος του Ποταμιού εκτίμησε ότι η συνεχής παρουσία πολιτικών αρχηγών στην επαρχία δεν οφείλεται σε εκλογές και ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν είναι οι εκλογές αλλά οι 153 θα συνεχίσουν να ψηφίζουν και θα παραμείνει όσο μπορεί περισσότερο Η κυβέρνηση, είπε.

Όπως σημείωσε η δική του επίσκεψη στην ΑΜΘ εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Ποταμιού.  “Η λύση σε εποχή απειλών είναι να ενισχύσουμε την οικονομία και την παραγωγή και βέβαια να έχουμε μια ενότητα στα εθνικά θέματα” όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στο σχεδιασμό του για τη μείωση των φόρων είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει έστω σε συμβολικό επίπεδο, με την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και του Υπουργείου Άμυνας, με την περιστολή των δαπανών του κράτους” είπε μεταξύ άλλων.

Όλες οι δηλώσεις Σ. Θεοδωράκη: