Ένας Ξανθιώτης, ο Πόλυς Φωτιάδης, είναι ένας από όσους πρόλαβαν και συνάντησαν τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος αναφέρει:

“Είχα την τυχη,την χαρά και τιμή να είμαι μέλος της Ελληνικης αποστολής στην μπριγάδα του Ιουλίου 2000 στην Κούβα για 23 ημέρες, όπου γνωρίσαμε από κοντά τον τελευταίο μεγάλο επαναστατη μαζί με τον Ραούλ, ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ. Η φωτογραφία ( όπου κρατάω την σημαία) είναι τραβηγμένη από το associated Press από την μεγάλη πορεία στην επέτειο (για την πρώτη εξέγερση του 1953 εναντίον του δικτατορα Μπατιστα) και εθνική γιορτή της Κούβας στις 26 Ιουλίου του 2000 στην Αβανα με 1.200.000 διαδηλωτες (ανάμεσα τους και 40 Ελληνες).”

Και σχολιάζει για το θάνατο του Φιντέλ: “Το όραμα και τα ιδανικά του ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ και της Κουβανεζικης επανάστασης είναι ο οδηγός μας για μια άλλη παγκόσμια κοινωνία με αλληλεγγύη. Τα βήματα σου,το παράδειγμα σου, φωτιζουν το δρόμο και μας δίνουν θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε. VIVA LA REVOLUCION CUBANA, HASTA LA VICTORIA SIEMPRE COMANDANTE FIDEL CASTRO”