Στο αεροπλάνο από την Αθήνα στο Στρασβούργο συν ταξίδευαν η μητέρα του δολοφονημένου από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Έλληνες ευρωβουλευτές. Η παγωμάρα όσων την είδαν ήταν δεδομένη. Εκείνοι πήγαιναν στην αλσατική πόλη για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η Μάγδα Φύσσα ήταν προσκεκλημένη της ομάδας της ευρωπαϊκής αριστεράς GUE/NGL, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, αλλά κυρίως για την επιθυμία της να αναληφθεί «δράση κατά του φασισμού σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που από τη μία αδιαφορεί επί της ουσίας για την άνοδο του και από την άλλη παρέχει άλλοθι για την εδραίωση του».

Η Μάγδα Φύσσα δεν θέλησε να αναφερθεί στην προσωπική της οδύνη για το θάνατο του παιδιού της αλλά ούτε και στις νομικές διαστάσεις της υπόθεσης.Θεώρησε ζωτικής σημασίας θέμα όμως, να ζητήσει την ενεργό ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο φαινόμενο της γιγάντωσης του σύγχρονου φασισμού στη γηραιά ήπειρο, ενώ καθήλωσε το ακροατήριο λέγοντας φορτισμένα, ότι η ίδια η Ευρώπη δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την αναβίωση και επέκτασή του.

Η Μάγδα Φύσσα στην εκδήλωση της ομάδας GUE/NGL
Η Μάγδα Φύσσα στην εκδήλωση της ομάδας GUE/NGL

Από τα πυρά της Μάγδας Φύσσα δεν ξέφυγε ούτε η αριστερά: “κανένας επίσημος πολιτικός φορέας της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου δεν επέδειξε ουσιαστική στήριξη, παρά μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας, αφού μας προτάθηκε μέχρι και υποψήφιοι να γίνουμε σε κομματικά ψηφοδέλτια. Μετά δε την άρνησή μας να συμμετάσχουμε, ουδέποτε ξανά προσέφεραν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια ή δημόσια στήριξη για εμάς”.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα ήταν άτεγκτη και με τα ελληνικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι καταγράφουν επιλεκτικές σκηνές της δίκης, περιορίζοντας τις πληροφορίες στη δική της φορτισμένη κάθε φορά αντίδραση, ενώ στηλίτευσε την επιλογή της δημόσιας τηλεόρασης να προβάλει εκδήλωση της Χρυσής Αυγής και να επιτρέψει στον αρχηγό της, την αναπαραγωγή ρητορικής μίσους.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην προσπάθειά της να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης προς τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας της ΧΑ. Η κυρία Κούνεβα μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα παρακολουθήσουν τη δίκη που είναι σε εξέλιξη “ώστε να νιώθουν και τα θύματα και οι μάρτυρες ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση”.

Στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μάρτυρες και θύματα κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε εκτενώς και η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» (Goldendownwatch.org). Αποκάλυψε μάλιστα ότι μεταξύ των άνω των 80 δικηγόρων που έχουν οι κατηγορούμενοι της Χ.Α συμπεριλαμβάνονται και επιστημονικοί σύμβουλοι που μισθοδοτούνται από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ περιέγραψε τα βασικά  στοιχεία από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζονται από το δικαστήριο στη δίκη που άρχισε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις απόπειρες δολοφονίας- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα.

30794788580_95533d97f5_k

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και η δικηγόρος Χρυσούλα Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην τριμελή αντιπροσωπεία που είναι στο Στρασβούργο όπου πραγματοποιείται η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.  «Η δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειες  των θυμάτων της ναζιστικής βίας… Είναι η μάχη του φωτός ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που απειλεί να καλύψει την Ευρώπη και αφορά τους πολίτες της. Κι αν δεν μπορείτε να συνδράμετε στον αγώνα μας, τουλάχιστον ας γίνει κάτι ώστε να μη βοηθάει η Ε.Ε. αυτούς που προσπαθούν να φέρουν το σκοτάδι και το βαθύ χειμώνα», τόνισε η κυρία  Παπαδοπούλου.

Την ενημέρωση της Ευρώ-ομάδας έκλεισε η Μάγδα Φύσσα, λέγοντας: «Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται»

Αποστολή στο Στρασβούργο: Φανή Καλαθάκη

Φωτογραφίες : Vasileios Katsardis

Από την ΕΡΤ