H πολυσυζητημένη Κανονιστική Απόφαση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να τροποποιηθεί. Πρόκειται για την απόφαση που περιλαμβάνει τον πολυσυζητημένο κοινόχρηστο χώρο απέναντι από το Κυβερνείο αλλά και αυτό που προκάλεσε μήνυση της παράταξης Ξυνίδη για αλλοίωση πρακτικού, σε ότι αφορά στο πεζοδρόμιο της πλατείας.

Η συζήτηση είχε αρκετές εντάσεις και προς στιγμήν αποχώρησε ο Δήμαρχος Ξάνθης διαμαρτυρόμενος για την τοποθέτηση του Θανάση Ξυνίδη. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης 3 σημεία χρειάστηκαν τροποποιήσεις, αυτό του κοινόχρηστου χώρου έναντι του Κυβερνείου – μετά την προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 που κέρδισε η επιχείρηση- μια αντίστοιχη περίπτωση στο πάρκο της οδού Καραολή καθώς και αυτό που αφορά στο πεζοδρόμιο μεταξύ της Στοάς Νούση και της Eurobank, εμμένοντας στις αρχικές αποφάσεις, όπως αυτές είχαν δημοσιευτεί.

Από την πλευρά του ο Θ. Ξυνίδης αναφέρομενος στο θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των πεζοδρομίων της πλατείας και τη μήνυση που έχει καταθέσει για παραποίηση ή μη του περιβόητου πρακτικού, ανέφερε αυτή έχει συμπληρωθεί καθώς διαπιστώνεται και άλλο σημείο που ενισχύει την άποψή του, μετά από νέα ανακοίνωση της παράταξης Ανταμπούφη ενώ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αρνήθηκε να καταχωρήσει στα πρακτικά της την άποψη του μέλους της παράταξης όπως αυτή κατατέθηκε εγγράφως.

Δήμαρχος: Αποκαθίστανται αδικίες και συμπληρώνονται παραλείψεις

dimotiko-proedreioΟ Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι αποκαθίσταται μια αδικία για τους επιχειρηματίες της οδού που δεν μπορούσαν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό συμπληρώνονται οι όποιες παραλείψεις.  Απαντώντας στο μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αχμέτ Καρά ότι από το Μάρτιο η Επιτροπή είχε ψηφίσει το αντίθετο απάντησε ότι “σας πληροφορώ ότι ουδέποτε ψηφίσατε”. Εξάλλου, ανέφερε πολλές φορές ότι το Συμβούλιο δεν συζητά το πρακτικό που ήρθε το Μάρτιο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αυτό που ήρθε πρόσφατα.

Κόντρα και αποχωρήσεις για τα “πολιτικά παντελόνια”

Στη δεύτερη παρέμβαση του Θ. Ξυνίδη προκλήθηκε σοβαρή ένταση όταν έκανε λόγο για “πολιτικά παντελόνια” που πρέπει να φορά ο Δήμαρχος της πόλης σημειώνοντας ότι έχει κάθε δικαίωμα να αλλάξει άποψη και να αλλάξει το αρχικό πρακτικό με πολιτική απόφαση αλλά όχι να προσπαθεί να καλύψει όσα έγιναν με αυτό τον τρόπο. Αυτό προκάλεσε σοβαρή αντίδραση από το Δήμαρχο που αποχώρησε ενώ άσκησε κριτική και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου λέγοντας ότι πρέπει να διακόψει το Θ. Ξυνίδη. Από την πλευρά του ο Γιάννης Δρεμσίζης ζήτησε από το Θ. Ξυνίδη να συνεχίσει την παρέμβασή του λέγοντας ότι έχει κάθε δικαίωμα να πει ό,τι θέλει εφόσον δεν ενέχει τίποτε προσβλητικό, όπως διαπίστωσε ο ίδιος. Ο Δήμαρχος αποχώρησε ζητώντας να ανακληθεί η επίμαχη φράση, κάτι που αρνήθηκε ο  Θ. Ξυνίδης

Στη δική του τοποθέτηση ο Δημήτρης Μπένης για το ίδιο θέμα, σημείωσε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα μπορούσε να επανέλθει και να διορθώσει το λάθος του πρώτου πρακτικού και δεν έχει λογική να παίρνει την ίδια απόφαση καθώς θεωρεί ότι αυτός στου τρόπος που επιλέγει ο Δήμος είναι ο μόνος που δημιουργεί προβλήματα. Το είπε απευθυνόμενος και στα μέλη της πλειοψηφίας προ των ευθυνών τους αν υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι καταστρατηγείται μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό είναι χειρότερο από αυτά που έγιναν στην Επιτροπή.

Ανταμπούφης: “Το θέμα αποτελεί ομολογία της παραποίησης”

dsc_0535jpgΗ πλευρά του Σ. Τσιακίρογλου συμφώνησε με τη δημοτική αρχή στο θέμα της κεντρικής πλατείας ενώ παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε ότι ως προς της διαδικασία που ακολουθείται για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ψηφίσει κάτι που έχει ψηφίσει ήδη καθώς η εισήγηση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη απόφαση -με τη διαφορά ότι έχει προηγηθεί η μήνυση για παραποίηση του πρακτικού- και άρα θεωρεί ότι είναι ομολογία της παραποίησης. “Μόνος ένας λόγος υπάρχει για να ψηφίσουμε δεύτερη φορά την ίδια απόφαση …”  πρόσθεσε και σημείωσε ότι έχει αποδειχτεί ότι η διαδικασία ήταν “στραβή εξαρχής” και επιχειρήθηκε “λάθρα” να  επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο επίμαχο σημείο της Πλατείας.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μανώλης Φανουράκης διάβασε την απομαγνητοφώνηση της πρώτης, επίμαχης,  απόφασης της Ποιότητας Ζωής και τις φράσεις του Δημάρχου ότι “προετεραιότητα έχει ο Δημότης, το πλάτος του πεζοδρομίου δεν είναι επαρκές και άρα δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη”. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η απόφαση έμεινε για 50 μέρες στο γραφείο του Δημάρχου και ότι όταν επισημάνθηκε ότι η σχετική παράγραφος έχει απαλειφθεί από το τελικό πρακτικό, η δημοτική αρχή το απέδωσε σε λάθος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την πρακτική αυτή που ακολουθείται από τη δημοτική αρχή.

Κατηγορίες Ξυνίδη για πολιτική αντεκδίκηση

Μεγάλη ήταν η συζήτηση και για το θέμα της άρνησης του Δήμου να συνεχίσει η μίσθωση του κοινόχρηστου χώρου νοτίως της οδού Πινδάρου (έναντι Κυβερνείου). Όπως εκτίμησε ο Θανάσης Ξυνίδης η αλλαγή της άποψης του Δήμου για το χώρο του Κυβερνείου οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι επιχειρηματίες του χώρου ανήκουν στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς το πολιτική αντεκδίκηση. Σύμφωνα με το Θανάση Ξυνίδη η νέα απόφαση θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στο Δήμο και αντέκρουσε από από τη δική νομική σκοπιά τα επιχειρήματα του Δήμου για να μην παραχωρεί το χώρο για εκμετάλλευση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να κατηγορηθούν όσοι ψηφίσουν θετικά για παράβαση καθήκοντος. Όπως είπε, πολιτικά, θεωρεί ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι να αδικηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και να ευνοηθεί άλλη επιχείρηση, που υποστήριξε ότι έχει προνομιακή σχέση με την παράταξη της πλειοψηφίας.

Δήμαρχος για Κυβερνείο: Τυπικό και όχι ουσιαστικό το ζήτημα

Απαντώντας ο Δήμαρχος και όσον αφορά το χώρο νοτίως της οδού Πινδάρου, αρνήθηκε την πολιτική αντεκδίκηση που επικαλείται η μείζονα πλειοψηφία και ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2010 υπήρχαν δύο αποφάσεις που είχαν αντικρουόμενο περιεχόμενο – ο Θ. Ξυνίδης υποστήριξε ότι ακυρώθηκαν- ενώ σημείωσε ότι η δικαίωση της επιχείρησης του Κυβερνείου στην επιτροπή του Άρθρου 152 της αποκεντρωμένης δεν αφορά στην ουσία αλλά στην τεκμηρίωση της απόφασης, με το Δήμο να διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα μισθώνει το χώρο.

Η εισήγηση συνολικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά της εισήγησης ψήφισαν οι παρατάξεις Ξυνίδη – Μπένη – Καμαρίδη- Ανταμπούφη ενώ λευκό ψηφίσαν οι παρατάξεις Τσιακίρογλου και Κολλάρου.Από την ψηφοφορία απείχε ο Μανώλης Φανουράκης λόγω ιδιοκτησιακής εμπλοκής με το ακίνητο του Κυβερνείου ενώ η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ειρήνη Πυρνάρη απείχε από το σύνολο της συζήτησης και ψηφοφορίας.

Κράτα το