Ενδιαφέρουσα είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα για τη διαδοχή του Γ. Παυλίδη, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη.

Για τη θέση του ενδιαφέρονται οι Χρήστος Μέτριος και Κώστας Ζαγναφέρης αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδιαφέρον και από άλλους Αντιπερφερειάρχες ή και απλούς συμβούλους που έχουν το δικαίωμα. Καθήκοντα Περιφερειάρχη θα συνεχίσει να ασκεί ο Θόδωρος Μαρκόπουλος που είχε οριστεί πρώτος αναπληρωτής από τον εκλιπόντα. Πως θα εκλεγεί νέος Περιφερειάρχης

Μετά το πένθος για την απώλεια του επικεφαλής, η παράταξή του έχει την υποχρέωση τις επόμενες μέρες να προχωρήσει στην εκλογή νέου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, ο πρώτος πλειοψηφών σύμβουλος της πολυπληθέστερης περιφερειακής ενότητας  συγκαλεί με ευθύνη του και προεδρεύει, συνεδρίαση της παράταξης με τη συμμετοχή των 36 εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας εντός 15 ημερών.

Στη συνάντηση αυτή έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι – και όχι μόνο οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες- και στην πρώτη ψηφοφορία πρέπει να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία ο νέος Περιφερειάρχης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία η διαδικασία επαναλαμβάνεται ενώ αν και τότε δεν υπάρξει ο Περιφερειάρχης εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία . Σε περίπτωση ισοψηφίας πραγματοποιείται κλήρωση.

Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν υπάρξει εκλογή σε αυτή τη συνάντηση, η παράταξη συγκαλείται, αυτόματα, ττην επόμενη Κυριακή, ενώ είναι εντυπωσιακή η πρόβλεψη του Καλλικράτη ότι στην ακραία περίπτωση που μετά από δύο συναντήσεις δεν εκλεγεί Περιφερειάρχης, αναλαμβάνει αυτοδίκαια ο πρώτος πλειοψηφών σύμβουλος !

Aναπλήρωση της θέσης Συμβούλου

Ο νέος Περιφερειάρχης δεν θα καταλαμβάνει θέση συμβούλου. Έτσι η διαδικασία προβλέπει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα, από την οποία θα εκλεγεί ο νέος Περιφερειάρχης, θα γίνουν αρχιαιρεσίες μεταξύ των εκλεγμένων της παράταξης της πλειοψηφίας της συγκεκριμένης Π.Ε. για να εκλέξουν νέο Αντιπεριφερειάρχη (εφόσον θα έχει εκλεγεί κάποιος από τους σημερινούς χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες) ενώ στην ίδια Π.Ε. θα πληρωθεί η θέση που θα αφήσει κενή ο νέος Περιφερειάρχης, με την ανάδειξη του πρώτου επιλαχόντα σε θέση Περιφερειακού Συμβούλου

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το