Ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα μεταπολεμικού μοντερνισμού για την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, ένα έργο του φημισμένου Άρη Κωνσταντινίδη, είναι το πρώην Ξενία της Ξάνθης.

Το λαμπρό κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το πολυτελές ξενοδοχείο Elisso υπήρξε και πριν από 40 και πλέον χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης,  ένα κτίριο-ορόσημο για έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της πόλης, τότε όπως και τώρα.

Η φωτογραφία που δημοσίευσαν ξανθιώτες στο διαδίκτυο δείχνει το Ξενία, όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίες του ’70. Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει στην εικόνα, η προστασία της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας από την πολιτεία καθώς ελάχιστα έχει αλλάξει κατά τις εργασίες αναπαλαίωσής του, δείχνει ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό αρχιτεκτονικό σχέδιο που συμπλέκεται αρμονικά με τις παρυφές της Παλιάς Πόλης.

Άλλωστε, αν κανείς παρατηρήσει με λεπτομέρειες όλη την εικόνα και το εντυπωσιακό κτίριο των Ηλυσίων πάνω από το σημερινό Κυβερνείο, ή τις λεπτομέρειες στο πλακόστρωτο δρομάκι, η πόλη δεν άλλαξε πολύ σε αυτή τη γωνία της φωτογραφίας.

Με την ανάδειξή του και την επαναλειτουργία του ως Elisso, συνεχίζει αυτό το εμβληματικό κτίριο να βρίσκεται στην καρδιά της Ξάνθης, πιο σύγχρονο, με περισσότερες ανέσεις και παροχές αλλά πάντα το ίδιο όμορφο.

Η ταυτότητα της φωτογραφίας

Τη φωτογραφία ανάρτησε ο Γιάννης Κελγιώργης, από καρτ ποστάλ της έκδοσης Σακάλογλου-Κομνηνού, έχει τυπωθεί στην Ιταλία από λήψη του Γρηγορούδη